Skip to main content

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), deținut de KMG International și Statul Român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, a accesat un credit sindicalizat în valoare de 83 milioane de euro pentru a finanța construcția noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia. Centrala va avea un grad deosebit de înalt de eficiență, care poate ajunge la 92%, a anunțat compania, într-un comunicat de presă.

Băncile finanțatoare ale creditului sindicalizat sunt Banca Comercială Română, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate și garanții, alături de  următoarele bănci: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank și Garanti Bank în calitate de aranjori principali mandatați.

Investiția este una de tip brownfield și integrează inclusiv active ale Uzinei Termoelectrica Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și cele ale noii centrale. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.

Creditul accesat recent de FIEKR reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiției, care este estimată la 148 milioane USD.

Noua centrala de cogenerare de la Petromidia - sursa foto: Rompetrol

Cum va arata noua centrala de cogenerare de la Petromidia – sursa foto: Rompetrol

Fondul de Investiții prin Rompetrol Energy a selectat compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), care a început execuția contractului în luna iunie anul trecut cu activitatea de proiectare și realizarea etapelor inițiale ale lucrărilor.

Până în prezent au fost realizate o serie de lucrări precum: demolarea în luna iunie a coșului de fum de aproximativ 150 metri din cadrului Uzinei Termoelectrica Midia, precum și a halei vechi a turbinelor, scoase din operare de peste 10 ani, pregătirea terenului înainte de construcție, construcția fundațiilor pentru noile turbine care momentan sunt în curs de execuție la producător.

Noua centrala de cogenerare de la Petromidia - sursa foto: Rompetrol

Cum va arata noua centrala de cogenerare de la Petromidia – sursa foto: Rompetrol

Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va utiliza parțial (în limita unui maxim 25%) din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Centrala va avea un grad deosebit de înalt de eficiență care poate ajunge la 92%.

Energie termică pentru orașul Năvodari

Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum și abur tehnologic pentru platforma Petromidia de până la 180 tone/oră și necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat.

În același timp, centrala va asigura o stabilitate în aprovizionarea cu energie electrică a platformei Petromidia și cu energie termică a orașului Năvodari. De asemenea, aceasta va permite o reducere anuală de aproximativ 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice primare folosite de aproximativ 1,2 TWh, se mai arată în comunicat.

Înființat în octombrie 2018, FIEKR este deținut de KMG International și Statul Român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În același timp, cei doi acționari – KMGI și Statul Român, se regăsesc și în cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia și Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a unicului producător de polimeri din România.

Compania Rompetrol Energy este deținută majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

ARTICOLE SIMILARE:

Președintele Comisiei pentru apărare: Aș vrea să văd cele 7 miliarde euro promise la Cernavodă cât mai repede puse pe masă

Legea Offshore, adoptată în Parlament – un pas important pentru securitatea energetică a României

Interes ridicat al tinerilor pentru o carieră în sectorul energetic // GALERIE FOTO