Skip to main content

Comisia Europeană îndeamnă guvernele naționale din sud-estul Europei să acționeze mai rapid pentru a sprijini dezvoltarea lanțului de producție pentru tehnologii regenerabile. România produce deja generatoare, rulmenți și sisteme electrice pentru turbine și găzduiește cel mai mare centru de tehnicieni în energie regenerabilă din sud-estul Europei.

Aveți ceea ce este necesar pentru a deveni un lider în domeniul energiei regenerabile: soare abundent, vânt și porturi maritime. UE va continua să facă totul pentru a sprijini dezvoltarea continuă a lanțurilor de producție, în principal prin Consiliul European pentru Investiții și prin planurile de redresare și reziliență. Acesta nu este doar un obiectiv climatic, ci o prioritate geostrategică, a declarat Kerstin Jorna, Director General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri la Comisia Europeană, în cadrul conferinței RESinvest, care a avut loc pe 17 mai, la București.

Carlo  Pignoloni, Președintele RWEA și CEO Enel România, la conferința RESinvest, 17.05.2022

Carlo Pignoloni, Președintele RWEA și CEO Enel România, la conferința RESinvest, 17.05.2022

Conferința RESinvest a reunit peste 400 de oameni din comunitatea energiei solare și eoliene din toată Europa, într-un apel comun la acțiune: dezvoltarea unui lanț de producție funcțional în Europa de Sud-Est, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

„Suntem pe un drum cu totul nou, iar discuția a devenit despre mult mai mult decât despre ținte. Este vorba despre raționamentul economic și social din spatele lor. Ne confruntăm cu momentul cel mai propice pentru a începe o promovare eficientă a acestei oportunități de investiții în fața actorilor locali și globali”, a explicat Carlo Pignoloni, Președintele RWEA și CEO Enel România.

Ministerul Energiei din România a confirmat sprijinul său pentru industria energiei verzi și a evidențiat oportunitatea din apele țării.

„Marea Neagră este o resursă cheie de energie regenerabilă. Avem la dispoziție fonduri generoase pentru dezvoltarea energiei regenerabile, trebuie doar să aveți proiecte mature pentru a le accesa,” a declarat ministrul energiei Virgil-Daniel Popescu.

Punctul a fost reiterat de premierul țării, Nicolae Ionel Ciucă, care a spus că energia regenerabilă este calea către securitatea energetică, iar România va elimina treptat combustibilii fosili. Alocăm peste 2 miliarde de euro pentru a sprijini capacitățile de producție, în special pentru baterii, panouri solare și echipamentele auxiliare.”

Potențial masiv de dezvoltare în regiune

Grecia face eforturi pentru „simplificarea autorizațiilor, reducând procesul de la 6-7 ani la 2 ani”, a declarat Alexandra Sdoukou, secretarul general al Greciei de la Ministerul Mediului și Energiei.

Bulgaria depune eforturi similare și „lucrează la finalizarea unei legi pentru energia eoliană offshore, pe lângă adoptarea unei noi legislații pentru CfDs pentru energie eoliană și fotovoltaică”, a declarat Radoslav Ribarski, președintele Comisiei parlamentare pentru energie.

Succesul acestui plan înseamnă mult mai mult decât instalarea de noi capacități de producție – va implica dezvoltarea unui lanț de valoare complex, care include totul, de la fabricarea de componente pentru parcuri eoliene și solare, până la servicii digitale și recalificare.

„Există un curent nou aici în România”, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. „Sunt atât de multe oportunități în acest moment din partea UE. Trebuie să lucrăm cu toții împreună, de la unirea forțelor între centrele noastre de recalificare, până la creșterea unui lanț de producție eficient.”

China spune că vrea să facă parte din tranziția energetică a Europei. Ei bine, a vrea nu înseamnă a obține. Noi avem nevoie de echipamente fabricate în UE, locuri de muncă pentru cetățenii europeni și independență energetică. Țări, tehnologii și industrii – trebuie să lucrăm cu toții împreună”, a subliniat CEO-ul WindEurope, Giles Dickson.

În sprijinul acestei idei, vicepreședintele RWEA, Adrian Borotea, a adăugat:

„Recalificarea este un succes românesc uimitor, care merită să fie împărtășit și îmbunătățit. Avem cel mai mare centru de recalificare a minerilor din Europa.”

Obiectivele climatice și de securitate energetică

Astăzi, obiectivele Europei în materie de climă și securitate energetică converg. „Nu trebuie să înlocuim o dependență de importurile de gaze fosile cu o altă dependență de importurile de tehnologii regenerabile din lanțuri de aprovizionare instabile. Este timpul ca România să capteze cât mai multă valoare din ceea ce are de oferit tehnologia, atât din punct de vedere social, cât și economic, și să-și dezvolte capacitățile interne de producție”, a adăugat Mihai Bălan, Director Executiv al RPIA.

RESinvest este conferința oficială a industriei de energie regenerabilă. Conferința este realizată la inițiativa RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) și RPIA (Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică) și beneficiază de vizibilitate și sprijin la nivel european prin WindEurope și SolarPower Europe. Puteți urmări înregistrarea evenimentului AICI.

SURSE FOTO: RESinvest

ARTICOLE SIMILARE:

RWEA: Energia regenerabilă ar putea scădea preţurile la nivel naţional şi regional

Marea Nordului ar putea deveni centrala energetică verde a Europei până în 2050

BETD 2022: De la ambiție la acțiune spre independența față de combustibilii fosili

Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU. Măsuri fără precedent pentru eliminarea dependenței de Rusia și accelerarea tranziției verzi

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații