Skip to main content

Deși ziua de 7 iulie începuse ca oricare alta la centrala nuclearelectrică Cernavodă, ea avea să fie zguduită de un eveniment cum rar se întâmplă la această unitate, unde procedurile de lucru sunt numeroase și clar definite: moartea unui angajat, în timpul lucrărilor de revizie tehnică la reactorul 1. Potrivit informațiilor apărute în presa locală, bărbatul avea 47 de ani și era angajat la firma Utilnavorep în funcția de lăcătuș.

Decesul acestuia a fost tragic: „O echipă a societății Utilnavorep avea misiunea de a demonta un perete al protecției biologice a reactorului unității 1. Zidul era placat cu aceste plăci din plumb, foarte grele. O placă s-a desprins și a căzut peste bărbat”, după cum a declarat atunci directoruI ITM, Eugen Bola, citat de Ordinea.ro.

  • Deocamdată cauzele acestui accident de muncă nu au fost lămurite sau, cel puțin, nu au fost făcute publice. Despre firma Utilnavorep din Constanța, la care era angajat bărbatul, presa locală a scris că este deținută de fostul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Marian Mitrea. Din această funcție, „a luat mită sume impresionante de bani pentru atribuirea de contracte. Mită care l-a și costat libertatea, de altfel, Mitrea fiind condamnat definitiv în decembrie 2017 la trei ani de închisoare cu executare pentru corupție. A ieșit de după gratii în 2019”, a scris publicația locală Replica Online.

Pentru a aduce mai multă claritate acestui subiect, NewsEnergy a transmis Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, o serie de întrebări, la care am primit următoarele răspunsuri la începutul acestei săptămâni:

  1. Când a fost încheiat contractul între SNN și Utilnavorep – firma subcontractoare la care era angajată victima – și prin ce procedură – atribuire directă sau licitație? Dacă a fost procedură de licitație, când a fost desfășurată și câți participanți s-au înscris? Care este obiectul contractului?

SNN: Contractul cu Utilnavorep a fost încheiat în 23.04.2019. Procedura de atribuire a fost Licitație deschisă, anunț SEAP nr. CN1004202/18.09.2018; Anunț JOUE 2018/S 179-406846/18.09.2018.

Până la data limită (22.10.2018) s-au înscris 3 operatori economici: SC ABC Val SRL, SC Utilnavorep SA și SC Nimb Consmetal SRL.  ABC SRL a fost descalificat pentru că nu a depus oferta de preț. Oferta Nimb Consmetal a fost respinsă ca neconformă din punct de vedere tehnic. Nimb Consmetal a depus contestație, aceasta a fost respinsă ca nefondată cu Decizia CNSC nr. 545/C8/518 din 09.04.2019.

Obiectul contractului este: Activităţi de execuţie, montaj şi întreţinere confecţii metalice pentru CNE Cernavodă.

  1. Avea firma Utilnavorep toate autorizațiile necesare din partea CNCAN pentru a desfășura lucrări în zona reactorului unde s-a produs accidentul? Când a fost avizată de CNCAN?

SNN: Utilnavorep deține toate autorizațiile CNCAN necesare astfel:

  • Certificat CNCAN de acceptare pentru desfășurarea de activități în zona controlată a întreprinderilor operatoare, în conformitate cu art. 4 alin. (1) din NSR-09: Norme de securitate radiologică – proceduri de acceptare a întreprinderilor externe, aprobate prin Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 228/2002.
  • Autorizaţie CNCAN pentru activităţi de construcţii – montaj, în conformitate cu art. 2 şi 5 din NMC-08: Norme privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calităţii aplicate activităţilor de construcţii-montaj destinate instalaţiilor nucleare, aprobate cu Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 72/2003.
  1. Cum a fost posibilă producerea accidentului, din datele pe care le aveți la acest moment?

SNN: Așa cum am anunțat în comunicatul de presă transmis, în prezent, autoritățile statului desfășoară investigații. SNN vă poate oferi informații după finalizarea anchetei autorităților. Mulțumim pentru înțelegere.

  1. În ce fel va sprijini SNN familia victimei? Intenționați să o ajutați cu bani sau să o angajați pe soția lui la centrală?

SNN: Întregul colectiv SNN este alături de familia persoanei decedate.

Victima era tatăl a 3 copii

Centrala Cernavoda - sursa: Nuclearelectrica

Centrala Cernavoda – sursa: Nuclearelectrica

Așadar, după cum reiese din răspunsuri, Utilnavorep a câștigat contractul pentru lucrări la Cernavodă în aprilie 2019. De asemenea, compania Nuclearelectrica nu va acorda un sprijin direct familiei victimei. 

Din informațiile NewsEnergy, agajații de la centrala Cernavodă s-au mobilizat într-adevăr și au donat bani care să ajute familia victimei. Pandemia care a impus izolarea în campusul centralei a 840 de angajați timp de două luni și jumătate a arătat încă o dată, poate mai mult ca oricând, cât de important este în centrală rolul fiecărui angajat, inclusiv al personalului contractor, fără de care centrala nu ar funcționa.

  • Conform informațiilor din piață, bărbatul care a murit în accident de muncă pe 7 iulie lucra de mai mulți ani în centrală. El avea 3 copii.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a intrat în programul de oprire planificată începând cu data de 20.06.2020, pentru mentenanță, inspecții, testări și modificări.

ARTICOLE SIMILARE:

Accidentul mortal de la Unitatea 1 a centralei Cernavodă, extrem de controversat

Încă un angajat al centralei Cernavodă a fost infectat cu COVID-19. Colegii acestuia, trimiși acasă

UPDATE: Ultima zi de izolare a personalului critic de la centrala nuclearelectrică Cernavodă

EXCLUSIV: Povestea nucleariștilor de la Cernavodă care aprind, din izolare, lumina în România