Skip to main content

Fenomenele meteo extreme, pierderea biodiversității, penuria de resurse naturale și poluarea ar putea să reprezinte în următorii zece ani unele dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității, alături de tehnologie și de tulburările sociale, spune Doru Mitrana, Director Programe la Ambasada Sustenabilității. Într-un interviu acordat Energy Magazine, el a vorbit și despre riscurile pentru mediul de business induse de schimbările climatice, despre cât de nesustenabil trăim în privința consumului de resurse, despre soluțiile ce urmăresc eliminarea treptată a factorilor care împing limitele planetare spre zona de avarie și care vizează toate sectoarele economice, inclusiv cel energetic: „Pentru toți, cursa a început, iar finalul acestui deceniu va fi deja o primă bornă la care se vor vedea liderii, plutonul, abandonurile și eliminările”.

  • NOTĂ: Interviu publicat în primul număr al revistei Energy Magazine, disponibil în toate punctele de difuzare a presei. Redăm, în continuare, o parte din material. 

Energy Magazine: Aș vrea să pornim discuția noastră de la un concept care mi se pare interesant: „tragedia orizontului”. La ce se referă?

Doru Mitrana: Să ne imaginăm un comandant de navă, aflat pe puntea de observație a vaporului său. Privește de jur împrejur marea liniștită, iar instrumentele de bord îi arată vreme perfectă pentru navigație.

Ce nu vede, însă, este un tzunami, un val uriaș, cu potențial catastrofal, deja pornit undeva dincolo de linia orizontului cu o viteză atât de mare încât orice manevră de evitare a impactului este tardivă. Aceasta este tragedia orizontului[i], parabola pe care o folosea în septembrie 2015 Mark Carney, pe atunci Guvernator al Bank of England, pentru a preveni sistemul financiar – investitori, bănci, asiguratori – de pericolul reprezentat de schimbările climatice și de efectele devastatoare pe care le pot avea asupra unei economii care nu este dispusă să urmeze un alt curs înainte de a fi prea târziu.

Energy Magazine: Care sunt riscurile cele mai mari aflate la orizont pentru noi, pe termen scurt și lung, ca societate globală și unde se poziționează schimbările climatice în clasament?

Doru Mitrana: Cele mai mari riscuri percepute în prezent – potrivit ultimei ediții a Raportului Global de Risc, publicat anual de World Economic Forum[ii] – sunt legate de știrile false, dezinformare și insecuritate cibernetică, de polarizarea societății, conflictele armate, inflație și migrație involuntară, iar dinspre partea de mediu, de fenomenele meteo extreme și poluare.

Cea mai mare îngrijorare pe termen lung este legată de efectele deteriorării condițiilor de mediu prin activitățile omenești curente. Astfel, este de așteptat ca în următorii zece ani fenomenele meteo extreme, schimbările critice suferite de sistemele planetare, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, penuria de resurse naturale și poluarea să reprezinte cele mai mari amenințări la adresa umanității, alături de tehnologie și de tulburările sociale.

Schimbările climatice reprezintă, așadar, doar una dintre limitele planetare (planet boundaries[iii]) împinse dincolo de nivelul de siguranță pentru noi și de către noi, oamenii. Mai exact, șase dintre aceste nouă limite sunt „pe roșu”: concentrația de gaze cu efect de seră și alte particule din atmosferă, generatoare ale schimbărilor climatice, rezervele de apă dulce și concentrația de microparticule și compuși chimici (fosfați, nitrați etc.), schimbarea destinației terenurilor din zone naturale în spații agricole sau construite și declinul biodiversității  terestre și acvatice.

Dacă ne imaginăm Pământul ca fiind un organism viu, acestea reprezintă funcțiile sale vitale, iar pierderea oricăreia dintre ele duce, într-un efect de domino, la căderea întregului sistem.

Energy Magazine: Dacă ne uităm la cauze, cum am ajuns aici, la situația de azi? Cât de responsabili suntem noi, oamenii, pentru schimbările climatice? Scepticii spun că aceste schimbări sunt naturale, iar specia umană nu are nicio contribuție la acest dezastru natural creat.

Doru Mitrana: Situația actuală este rezultatul direct al secolelor de dezvoltare economico-socială bazată pe modelul „exploatăm – prelucrăm – aruncăm” (Take – Make – Waste), începând cu „marile descoperiri geografice”, cum este prezentată perioada colonizării pământurilor, resurselor și popoarelor, trecând prin două revoluții industriale (mecanizarea și utilizarea petrolului) și o „revoluție verde” (green revolution) de industrializare a agriculturii și sfârșind cu explozia demografică, tehnologică și consumeristă.

Schimbările climatice sunt generate de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă și de diminuarea capacității planetare de a le absorbi. Ambele sunt consecințe ale activității oamenilor, fapt demonstrat de toate forurile și cercetările științifice din ultimele decenii și confirmat de observațiile de pe orbită[iv], bazate pe cele mai avansate tehnologii.

Mai în glumă, mai în serios, „se vede din satelit”. Cum, de altfel, se vede și că Pământul e rotund, fapt care, însă, nu îi convinge pe adepții teoriei Pământului plat. Scepticii, din convingere sau interes, nu fac decât să amâne de mai bine de jumătate de secol marea transformare a economiei globale. Dar următoarea perioadă va aduce „nota de plată” inclusiv pentru ei.

Energy Magazine: Cât de nesustenabil trăim, conform statisticilor, din punctul de vedere al consumului de resurse?

Doru Mitrana: Dacă privim din perspectiva circularității resurselor naturale neregenerabile, în prezent doar 7,2% din economia globală este circulară[v], iar procentul scade de la an la an. Cu alte cuvinte, mai mult de 90% din aceste resurse sunt fie blocate pe termen lung în construcții sau echipamente, fie risipite sau aruncate. Cele 7,2 procente reprezintă, așadar, „materialele secundare” reintegrate în economie la finalul ciclului de utilizare.

Din perspectiva resurselor naturale regenerabile, în 2023 omenirea a epuizat pe 2 august „proviziile” pentru întregul an[vi], astfel că ar fi fost nevoie de 1,7 Pământ-uri care să lucreze la biocapacitate maximă prin productivitatea terestră și acvatică, inclusiv cu pădurile, pășunile, terenurile cultivate, stocul piscicol și zonele transformate prin construcții, pentru a ne acoperi „cererea” pe 12 luni de hrană vegetală și animală, de fibre, lemn și alte produse forestiere, de spațiu pentru infrastructură și de capacități de absorbție a emisiilor de carbon generate prin arderea combustibililor fosili. Iar aceasta este o medie globală. Sunt țări care își epuizează „porția” alocată în funcție de numărul de locuitori pe 11 februarie (Quatar) sau pe 24 noiembrie (Ecuador, Indonezia).

Românii vor consuma anul acesta „pe datorie” începând cu 20 iulie[vii]. Iar de la an la an, semn al „dezvoltării” demografico-economice globale, necesarul nostru de planete crește. În ciuda avertismentelor din ultimii 50 de ani, continuăm să visăm la creștere fără limite, cu resurse finite[viii].

De asemenea, nu trebuie să uităm de resursele umane, de la nivel individual, la colectivități și comunități, până la societate în ansamblu[ix]. Atunci când sub deviza dezvoltării economice se derulează activități care „consumă”, erodează educația, sănătatea, bunăstarea, pacea, justiția, drepturile fundamentale sau libertățile oamenilor, suntem, din nou, într-o situație de nesustenabilitate.

Energy Magazine: Care este nota de plată?

Doru Mitrana: „Nota de plată” încă se calculează. Cu cât vom accepta mai curând că schimbarea – pe toate planurile, de la nivel individual, până la nivel global – este inevitabilă, și că mai bine o facem de voie decât de nevoie, cu atât avem mai multe șanse ca tranziția să fie la un cost rezonabil.

O cheltuială făcută acum pentru un plus de sustenabilitate reprezintă o investiție. O plată amânată pentru contracararea efectelor adverse, cândva în viitor, va fi pentru acoperirea daunelor.

Energy Magazine: Așadar, creșterea are o limită. Am fost preveniți?

Doru Mitrana: Sunt mai bine de 60 de ani de avertismente. Pe o listă scurtă a semnalelor de alarmă putem include „Primăvara tăcută” (Silent Spring), cartea din 1962 în care Rachel Carson prevenea că va veni o dimineață de primăvară în care vom deschide fereastra și nu vom mai auzi ciripit de păsări, și își argumenta științific predicția. Sau „Limitele creșterii” (The Limits to Growth), lucrare din 1972 în care cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) estimau că resursele terestre interconectate – sistemul natural global în care trăim cu toții – nu vor putea susține ratele de creștere economică și demografică dincolo de anul 2100, dar transmiteau și un mesaj de încurajare: oamenii pot crea o societate în care populația, producția și natura sunt în echilibru.

Chiar și marile companii petroliere au avut încă din 1977 confirmarea științifică a faptului că arderea combustibililor fosili conduce la încălzirea climei[x], pe care însă au combătut-o sistematic prin cultivarea scepticismului.

De la începutul acestui mileniu, avertismentele devin tot mai frecvente și mai ferme, transferând tema sustenabilității din zona forurilor științifice în curtea organismelor de reglementare și din sfera opțională (nice to have) în cea a obligațiilor legale.

Energy Magazine: Care sunt riscurile pentru mediul de business ale acestui fenomen denumit schimbări climatice?

Doru Mitrana: În business riscul se cuantifică în efecte financiare, mai exact costuri mai mari sau venituri mai mici. Deja o serie de astfel de efecte se resimt ca urmare a evenimentelor meteorologice sau a creșterii prețurilor pentru o serie de resurse. La acestea se pot adăuga, în timp costuri asociate unor riscuri de reputație pentru companiile ale căror activități sau relații de afaceri sunt în contradicție flagrantă cu principiul sustenabilității. În plus, legiferarea domeniului amplifică riscurile de ne-conformare sau de litigiu. Așteptările noilor generații în privința companiilor pot genera pentru acestea din urmă riscuri de atragere sau păstrare a forței de muncă.

De aceea se impune un bun management al trecerii de la business as usual la sustainable business și o alocare corespunzătoare de resurse pentru acoperirea costurilor și gestionarea riscurilor de tranziție.[xi]

ARTICOLE SIMILARE:

SUSTENLANDIA CEO FORUM: „The Godfather of Sustainability” vine la București, pe 9 octombrie

INTERVIU // Dr Valentina Dedi, KBR: Securitatea energetică și accesibilitatea sunt prea importante pentru a fi compromise