Skip to main content

Companiile E-Distribuție din România, parte a grupului Enel, investesc anul acesta aproximativ 880 milioane de lei, echivalentul a 182 milioane de euro, în modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei electrice din București și din cele zece județe din țară în care își desfășoară activitatea, au transmis într-un comunicat de presă.

  • În 2021, companiile E-Distribuție vor extinde cu peste 260 de kilometri rețeaua de distribuție a energiei electrice, prin intermediul investițiilor din surse proprii, ajungând la 131.583 de kilometri.
  • Digitalizarea rețelelor constituie o prioritate, companiile E-Distribuție depășind în primul trimestru din 2021 pragul de 1.000.000 de contoare inteligente instalate.

„Rețelele tradiționale de distribuție, cele care transportau electricitatea către consumatori, vor fi transformate în rețele active și participative, poziționând clientul în centrul sistemului energetic și îmbunătățind calitatea serviciului de distribuție a energiei. Planul strategic al companiei pentru următorii trei ani recunoaște rolul principal al rețelelor în tranziția energetică și pune accent pe eforturile de îmbunătățire a fiabilității, rezilienței și eficienței rețelelor de distribuție”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.

Din suma totală a investițiilor programate pentru acest an, 141 milioane de lei sunt alocați pentru lucrări de modernizare linii și stații de transformare de înaltă tensiune, 130 milioane de lei pentru modernizarea și  construcția de linii de medie tensiune și posturi de transformare și 88 milioane de lei linii de joasă tensiune. Sumele prevăzute de companiile E-Distribuție pentru racordări, inclusiv cele impuse de legislația primară, și întărirea rețelei pentru noii utilizatori ajung la aproximativ 164 milioane de lei (34 milioane de euro).

Enel - investitii e-distributie

O mare parte din investițiile derulate de E-Distribuție în 2021 sunt concentrate asupra programelor de digitalizare, prin sisteme de telecontrol care reduc considerabil durata întreruperilor în alimentarea cu electricitate și timpul de remediere a avariilor, precum și prin instalarea a aproximativ 210.000 de contoare inteligente. În acest fel, mai mulți consumatori vor beneficia de avantajele aduse de aceste echipamente moderne, promovând astfel participarea lor activă la evoluția pieței și la utilizarea responsabilă a energiei, se mai arată în comunicat.

  • În Banat, E-Distribuție are planificate investiții de 219 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice.
  • În Dobrogea, E-Distribuție are planificate investiții de 176 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice.
  • În Muntenia, E-Distribuție are planificate investiții de 483 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice.

Rețelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuție numără 286 stații de transformare și 23.575 posturi de transformare. În 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.

ARTICOLE SIMILARE:

Cum va ști mașina de spălat să pornească singură, atunci când e mai ieftină energia. 7 beneficii-cheie ale contoarelor inteligente

Transelectrica: Ce capacități noi de producție a energiei mai pot fi instalate în țară. Situația pe zone

Enel lansează seria video „Totul despre liberalizare”