Skip to main content

Dincolo de rolul vital pe care îl au în funcționarea unei economii moderne, companiile din sectorul energetic românesc au demonstrat solidaritate în această criză fără precedent, cauzată de pandemia COVID-19. De la declanșarea pandemiei care a condus la declararea stării de urgență în România, companiile energetice s-au arătat un aliat puternic al sistemului medical aflat în prima linie de luptă contra virusului, susținându-l în ultima lună cu sponsorizări în bani cumulate de peste 6 milioane euro, plus bunuri directe, precum electricitate sau carburanți.

NewsEnergy a sintetizat măsurile de ajutor oferite de marile companii din sectorul energetic românesc, conform datelor comunicate de acestea. Iată, mai jos, care au fost principalele măsuri de sprijin:

Hidroelectrica a aprobat pe 30 martie sponsorizarea unui număr de șapte instituții medicale din țară (Caransebeș, Vâlcea, Mureș, Deva, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Suceava) cu unități de primiri urgențe, cu suma totală de 10.033.000 lei (peste 2 milioane euro).

Banii sunt destinați pentru echipamente de primă urgență, echipamente de protecție, materiale de curățare, echipamente sanitare, dezinfectanți și alte obiecte esențiale folosite în scopul protejării pacienților și al personalului.

  • OMV Petrom a susținut intervenția Crucii Roșii Române în pandemia COVID-19 cu o donație de 1 milion de euro. Donația a fost utilizată pentru achiziția a 10 echipamente iPonatic și a 300 de kit-uri de testare pentru diagnosticare rapidă Covid19, prin care rezultatul unui test este disponibil în aproximativ 40 de minute.

Sursa foto: Facebook OMV Petrom 

De asemenea, împreună cu Mastercard, în calitate de partener principal, în următoarea lună, pe durata stării de urgență, cinci spitale din București și Ploiești vor primi, în total, 24.000 de pachete cu produse alimentare VIVA Lunch Box din stațiile de carburanți OMV, a anunțat recent compania.

Pachetele cu alimente VIVA Lunch Box vor fi livrate zilnic de foodpanda, cu personal dedicat special pentru această iniţiativă, în spitalele Grigore Alexandrescu, Floreasca, Sfântul Ioan, Colentina și Spitalul Județean Prahova.

Acestea vor fi preluate din stațiile de carburanți OMV aflate în proximitatea celor cinci spitale.

Sursa foto: Facebook OMV Petrom 

Romgaz a anunțat, pe 31 martie, că a donat peste 800.000 de euro pentru sprijinirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu pentru dotarea secţiilor ATI în vederea pregătirii pentru tratarea pacienţilor cu COVID 19. Totodată, ROMGAZ a sprijinit Crucea Roşie Română pentru a achiziţiona şi distribui 1.000.000 de măşti medicale pentru protecţia împotriva COVID-19, valoarea sprijinului fiind de 1.250.000 lei (peste 260.000 euro).

  • Societatea Naţională Nuclearelectrica a acordat Crucii Roşii Române o sponsorizare de trei milioane de lei (circa 625.000 euro) pentru achiziţia de materiale necesare combaterii epidemiei de coronavirus. La începutul lunii martie 2020, SNN a mai acordat o sponsorizare către Societatea Națională de Cruce Roșie din România în sumă de 650.000 lei.
Sediu Rompetrol - sursa: KMG International

Sediu Rompetrol – sursa: KMG International

KMG International, sub brandul Rompetrol, va achiziţiona în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi, în valoare de 264.930 de dolari, ce va fi donată Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Odată cu acest sprijin, contribuţia totală a KMG International acordată în lupta împotriva pandemiei de coronavirus a depăşit 400.000 de dolari.

Unitatea mobilă cu 12 paturi poate fi folosită oriunde în ţară, pe durata pandemiei, dar şi ulterior în situaţii de calamităţi sau dezastre, şi are ca scop creşterea capacităţii spitalelor de îngrijire a pacienţilor la standard înalte.

În plus, compania a susținut sistemul naţional de sănătate alături de Fundaţia pentru SMURD, prin achiziţionarea a 2.500 teste de validare a infecţiei cu virusul COVID-19, dar şi prin sprijinirea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru identificarea tipului de virus care circulă în România. Compania a donat atât carburant, cât şi echipament şi materiale medicale pentru instituţiile medicale locale din Constanţa şi Prahova.

Hospice Casa Sperantei

Foto: Hospice Casa Sperantei

ENGIE Romania reînnoiește sprijinul oferit Crucii Roșii Române și se alătură IVECO România cu o donație de gaz natural comprimat pentru vehicule, necesar pentru a transporta alimente și materiale de strictă necesitate către instituții și persoane afectate de COVID-19 din întreaga țară.

Aceasta se adaugă sprijinului financiar în valoare de 250.000 de euro, direcționat către mai multe organizații: Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Dăruiește Viață și HOSPICE Casa Speranței. Sprijinul acordat către Crucea Roșie Română a fost pentru achiziția de echipamente pentru cadrele medicale, precum și de aparate de ventilație sau materiale de strictă necesitate pacienților confirmați cu COVID-19.

Electrica sediu

Sediu principal Electrica – foto: NewsEnergy

Grupul Electrica, prin companiile sale de furnizare, servicii și distribuție a energiei electrice, a venit cu 240.000 de euro în sprijinul unor spitale din București, Ploiești, Brașov și Cluj. Sumele donate sunt folosite pentru achiziția de aparatură medicală absolut necesară pentru tratarea pacienților afectați de noul virus, precum și de echipamente de protecție pentru personalul medical medical, astfel:

  • SDEE Transilvania Nord – 30.000 de euro către Spitalul Județean de Urgență Cluj;
  • SDEE Transilvania Sud – 30.000 de euro către Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov;
  • SDEE Muntenia Nord – 30.000 de euro către Spitalul Județean de Urgență Ploiești;
  • Electrica Furnizare SA – 30.000 de euro către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București;
  • Electrica SERV – 30.000 de euro către Institutul Național de de Boli Infecțioase Matei Balș, din București.
  • Electrica Furnizare a contribuit, cu aproximativ 90.000 de euro, și la “Campania națională de informare și prevenire a contaminării cu noul Coronavirus”, implementată de Crucea Roșie Română, pentru achiziția de măști sanitare de unică folosință. În același context, angajații Electrica sunt implicați într-o campanie internă de strângere de fonduri pentru Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în vederea achiziționării de cărucioare pentru pacienți, parte dintre acestea fiind deja donate unității medicale.

Enel România, prin companiile sale de furnizare și distribuție a energiei electrice, a donat 100.000 de euro către Fondul de Urgență, pentru achiziția de materiale și echipamente medicale necesare. Aceasta este cea de-a doua donație făcută de Enel România pentru a sprijini activitatea echipelor medicale pentru a limita răspândirea COVID-19. Donația a fost făcută prin intermediul Asociației pentru Relații Comunitare, care a creat Fondul de Urgență pentru a ajuta la coordonarea și acoperirea necesarului medical local cu resursele disponibile și pentru a oferi sprijin financiar direct  pentru nevoile urgente, concentrându-se pe trei direcții de intervenție care necesită achiziții urgente: kituri de testare, echipament de protecție pentru personalul medical (măști medicale, ochelari de protecție, costume de protecție) și echipamente de ventilație.

  • Totodată, companiile sale de furnizare și distribuție a energiei electrice au donat 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea Institutului Național de Boli Infecțioase – prof. Dr. Matei Balș. Suma este folosită pentru echipament medicale necesare prevenirii și controlului răspândirii virusului.

E-Distribuție Dobrogea, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a  Grupului Enel din România, a sprijinit eforturile echipelor medicale în lupta împotriva COVID-19, prin conectarea la rețeaua electrică a spitalelor militare de campanie de lângă București și din Constanța, valoarea echipamentelor și a lucrărilor efectuate depășind 60.000 euro.

Angajații companiilor E.ON din România au decis să se implice direct într-o campanie de strângere de fonduri prin care doresc să contribuie la eforturile de dotare a unităților medicale cu echipamente de protecție și aparatură specifice. E.ON România va dubla suma strânsă de angajați. Totodată, compania a lansat campania „Dăruieşte Lumină”, prin intermediul căreia va dona 250.000 kWh către consumatorii casnici care au nevoie de ajutor în această perioadă marcată în toate planurile de efectele pandemiei COVID-19.

  • De asemenea, companiile E.ON din domeniile distribuției și furnizării de energie electrică și gaze naturale au direcționat 500.000 de lei (104.000 euro) către o serie de spitale în vederea achiziționării de aparatură necesară pentru tratarea celor infectați și pentru dotarea cu echipamente de protecție a personalului medical.

Monsson Trading, furnizor si trader de electricitate si gaze naturale, a făcut două donații în echipamente medicale în valoare totală de aproximativ 140.000 de euro, către Spitalul Județean Constanța și către Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Prima unitate a primit două aparate de ventilație mecanică, iar cea de-a doua – un Sistem Real Time PCR și echipamente necesare pentru a reduce timpul de așteptare pentru rezultatele probelor prelevate de la pacienții suspectați de infecția cu virusul COVID-19.

Energie eoliana - sursa: Pixabay

Energie eoliana – sursa: Pixabay

EDP Renováveis, unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană din lume, prezent în 14 țări, printre care și România, a anunțat că va contribui cu 750.000 de euro la lupta împotriva Covid-19. În cazul României, unde compania are o capacitate de operare totală de peste 521 MW, ajutorul va fi utilizat pentru achiziționarea de produse de igienă și echipamente medicale și pentru a avansa plăți către furnizorii locali.

Asociația Energia Inteligentă s-a implicat achiziționând materialele necesare pentru producerea a circa 500 de viziere pe săptămână pentru personalul medical al spitalelor din zona Mediaș. Vizierele sunt produse cu ajutorul unor imprimante 3D printr-o colaborare între Muzeul Gazelor, Asociația Energia Inteligentă și firma Med Service (reprezentanța Citroen-Peugeot Mediaș).

Pe 16 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat decretul prin care se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. 

ARTICOLE SIMILARE:

Analiză EPG: Amânarea plății utilităților, o idee bună, care riscă să dea greș

Criză fără precedent. Prețurile petrolului ar putea deveni negative în unele zone

Iulian Fota: Rusia și China, speculanții crizei generate de COVID-19

Coronavirusul și războiul prețurilor dintre Rusia și OPEC ar putea duce petrolul la 20 dolari pe baril

Starea de urgență, instituită la nivel național. Prețurile la utilități pot fi plafonate. Ce alte măsuri vizează sectorul energetic