În doar trei zile, peste 800 de angajați ai centralei nuclearelectrice de la Cernavodă au fost izolați într-un campus special de lângă centrală, printr-o operațiune fără precedent în România, dar și la nivel internațional în industria nucleară. De o lună, ei trăiesc rupți de familie și de cei dragi, pentru a-și face datoria și a aprinde lumina în România. Este un efort colectiv major, o poveste a rezistenței și a abnegației într-o perioadă extrem de dificilă.
De o lună, viața noastră s-a mutat aproape complet în locuințe și acum, mai mult ca oricând, se vede cât de importantă este energia pentru a ne asigura tot confortul de care avem nevoie. Fără energie, zecile de milioane de becuri care se aprind în fiecare seară s-ar stinge, iar peste România s-ar așterne o beznă totală.
- La fel ca în spitale, unde personalul medical lucrează la foc continuu, o „armată” de specialiști din sectorul energetic național se află la datorie zi și noapte, pentru a asigura un serviciu vital ca societatea să rămână în viață. Unii lucrează de acasă, dar foarte mulți încă fac acest lucru de pe teren, respectând măsuri de protecție și siguranță speciale.
Mai mult chiar, pentru personalul esențial din infrastructura critică s-a instituit măsura extremă de izolare la locul de muncă, ca acești angajați de care depinde cel mai mult stabilitatea sistemului energetic național să fie feriți de contaminarea cu noul coronavirus, ce s-a extins cu repeziciune și în România.
Cea mai amplă operațiune de izolare de acest tip din România a avut loc la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. Cele două reactoare ale centralei asigură circa 20% din producția zilnică de electricitate la nivel național, iar în Constanța deja se confirmaseră câteva cazuri de infectare. Așadar, nu mai era vreme de stat prea mult pe gânduri.
Planul
Epidemia de COVID-19 în România abia își arăta colții. Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și-a elaborat planul intern de asigurare a măsurilor de protecție a personalului și a continuității operării și producției, având în vedere importanța strategică a companiei la nivel național. Inițial, planul a fost gândit cu o implementare graduală a măsurilor, în funcție de evoluția răspândirii coronavirusului.
Planul conținea măsuri complexe și complementare, de la asigurarea constantă a materialelor sanitare și de protecție, până la telemuncă, personal în așteptare prin rotație, toate gândite pentru a reduce cât de mult se poate riscul de contaminare a personalului SNN.
„A fost considerată un factor esențial ca să ne putem proteja atât personalul, cât și operarea și producția. A fost o măsură nouă atât pentru SNN, cât și la nivel internațional în industria nucleară. Am gândit-o ca pe o măsură proactivă, absolut necesară în cazul în care epidemia ar fi evoluat relativ repede, ceea ce s-a și întâmplat ulterior”, declară reprezentanții Nuclearelectrica.
La momentul când compania a inclus această măsură în planul intern, încă nu apăruseră ordonanțele militare emise de statul român, implicit nici măsura izolării personalului. Așadar pentru a putea implementa această măsură, a fost necesară cooperarea cu autoritățile în vederea emiterii unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) în acest sens.
Decizia
Hotărârea CNSSU a fost emisă în data de 14.03.2020, iar CNE Cernavodă a inițiat implementarea măsurii de izolare a personalului esențial în data de 15.03.2020. Până la data de 18.03.2020, tot personalul esențial era izolat. În total, 840 de persoane, care până atunci au stat cu bagajul la ușă, neștiind pentru cât timp își vor lua rămas bun de la cei dragi.
„Acesta este modul de funcționare a industriei nucleare, întotdeauna pregătită pentru orice scenariu, preventiv și în mod conservativ. Este un modus operandi câștigător și pentru industrie, dar mai ales pentru oamenii ei și populație, care are nevoie de energie electrică”, adaugă reprezentanții CNE Cernavodă.
Acest număr de 840 de persoane este format din personalul propriu al SNN, o parte din personal contractant – pentru că este necesar, indiferent de contextul extern, să se continue lucrările contractate – și din jandarmi, pentru asigurarea securității celor izolați.
Directori, șefi, ingineri, operatori, dar și contractorii permanenți – cei care fac activitățile conexe și absolut necesare pentru personalul de operare (precum curățenie, manipulare etc.) – trăiesc toți în același loc. Izolarea a arătat acum mai mult ca oricând câtă nevoie e de munca fiecăruia și cât de importante sunt toate rolurile, indiferent de ierarhie. Inclusiv pentru personalul care asigură hrana, dar și curățenia sunt asigurate măsurile de protecție.
- Toate activitățile ce se desfășoară în condițiile impuse de pandemie sunt acoperite de 30 de instrucțiuni specifice, elaborate pentru această situație. De altfel, compania are pregătite planuri de reacție pentru diverse scenarii de risc.
Izolarea
Izolarea a însemnat schimbarea radicală a modului de viață. În primul rând, înseamnă traiul într-un loc special amenajat, în campusul centralei, unde le sunt puse la dispoziție toate condițiile, inclusiv hrană și transport.
Construit pe vremea când se lucra la ridicarea reactorului 1 de la Cernavodă alături de canadieni, campusul e ca un mic orășel, cu două terenuri de sport în care locatarii pot juca tenis sau fotbal și chiar un mic magazin de unde își mai pot cumpăra mâncare. Are suficiente spații de cazare, în apartamente cu 1-2-3 camere, în care sunt cazate până la trei persoane.
Oameni obișnuiți cu propriile tabieturi au devenit peste noapte colegi de apartament cu colegi de serviciu. Majoritatea sunt bărbați și acum singuri trebuie să aibă grijă, de pildă, să își spele și calce hainele. Mâncarea este preparată intern într-o cantină. Se relaxează în aceeași măsură în care o facem toți: odihnă, cărți, filme, socializare online, sport. De asemenea, și-au creat online un grup de comunicare, în care se schimba sfaturi, rețete, cărți, link-uri cu concerte, muzică etc.
Izolarea mai înseamnă lipsa oricărui contact direct cu familia, prieteni sau părăsirea spațiului de izolare. Cu aceștia iau legătura doar prin mijloace electronice.
„Acesta este unul dintre cele mai dificile aspecte pentru colegii din izolare, lipsa oricărui contact cu familia. Însă sacrificiul lor din această perioadă este pentru o cauză bună, pentru un scop care servește tuturor, de la colegi până la sistem energetic și populație. Meseria de nuclearist în sine este sinonimă cu maximul de responsabilitate”, spune conducerea centralei.
În campus se află și angajați care locuiau acolo dinainte în apartamente de serviciu cu familia, inclusiv copii de toate vârstele. Ar părea că lor le-ar fi mai ușor, dar nu e, pentru că nimeni nu poate părăsi locul de izolare. Regulile sunt foarte clare: nimeni nu intră, nimeni nu iese, decât de tot, iar regulile sunt cu atât mai stricte cu cât deja au apărut cazuri de infectare și în orașul Cernavodă. Din campus, angajații sunt transportați direct în centrală, sub supravegherea jandarmilor.
Efortul
„Implementarea măsurii izolării personalului esențial a însemnat un efort logistic mare, fără precedent în niște condiții absolut deosebite: de incertitudine, temeri, dar și hotărârea de a fi protejați și de a ne desfășura munca în continuare”, ne-au explicat reprezentanții companiei.
Personalul izolat a fost evaluat medical anterior de către o echipă medicală specializată. Suplimentar, s-a format o echipă medicală locală care asigură consultații personalului izolat, iar servicii de consiliere psihologică pot fi utilizate prin mijloace de comunicare la distanță.
„Ne gândim la toate, în așa fel încât să facem această perioadă cât mai ușor de trecut, dar în primul rând să le asiguram tot sprijinul, să fim acolo când este cel mai dificil, prin toate mijloacele”, au adăugat aceștia.
Leadershipul
Dincolo de culisele acestei operațiuni de izolare fără precedent în România, am vrut să intrăm puțin și în sufletul acestor oameni. Am vrut să știm care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă, ce le lipsește cel mai mult în această perioadă și în ce găsesc motivație și sprijin moral.
Alexandru Ionuț Ionescu, Dispecer Șef de Tură la Unitatea 2 CNE Cernavodă, este unul dintre cei 840 de angajați care de o lună sunt izolați în campusul de lângă centrală. Din punct de vedere profesional, e bucuros că are cum să își folosească pregătirea de până acum în situații mai complexe. Cea mai mare provocare pentru el este „mobilizarea oamenilor din subordine să accepte condițiile de carantină și să nu se lase copleșiți de grijile de acasă, să nu cedeze”.
„Din punct de vedere moral stau bine, programul de lucru îmi <<asigură>> suficient de puțin timp să mă las copleșit de grija familiei rămase în Constanța. Toți am lăsat acasă o familie și unul – doi părinți în vârstă care necesită ajutor”, afirmă Alexandru. Cel mai mult îi lipsesc timpul cu familia și mesele luate împreună, plimbările cu mașina și șansa de a găsi locuri deosebite pentru fotografiat.
Totuși, discuțiile telefonice cu cei dragi și planurile pentru o nouă vacanță, dat fiind că cele vechi au picat, îl ajută să treacă mai ușor peste izolare și viziunea că, până la urmă, se va termina și această perioadă. Dar mai e ceva, mai presus de interesul personal, care îi asigură suport moral:
„Suntem una dintre verigile unui sistem care stă la baza acelui normal fără de care nu am avea nicio șansă să trăim civilizat. Dacă noi suntem în funcție, și spitalele au șansa să funcționeze decent în lupta cu acest virus care a creat atâtea probleme omenirii. Știu că ceea ce facem noi acum este important pentru toată lumea, poate chiar vital”.
În plus, Alexandru spune că are șansa de a fi parte dintr-o echipă care trebuie să arate că este unită și în situații de criză, nu numai la bine.
Nimeni nu va ieși neschimbat din această experiență, nici măcar noi, care lucrăm de acasă. Toți vom ieși cu niște lecții noi. Pentru Alexandru, care de o lună trăiește doar alături de colegii de la centrala Cernavodă, cea mai importantă lecție a fost ce înseamnă suportul oamenilor de lângă el.
„Am învățat să fiu mai aproape de oamenii cu care lucrez și să le ofer acel punct de sprijin care să îi motiveze să rămânem uniți.”
Responsabilitatea
„Intrarea în izolare în campusul CNE, în contextul actual al crizei generate de apariția virusului Covid, ne-a făcut să conștientizăm încă o dată cât de importantă este compania pentru care lucrăm și faptul că este absolut necesar să asigurăm continuitatea activităților de bază la CNE Cernavodă. Am acceptat imediat să facem parte din echipa care asigură funcționarea în condiții optime a centralei nucleare, deoarece am considerat că, în calitate de operatori nucleari, avem o responsabilitate deosebită și trebuie să sprijinim pe cât se poate centrala, mai ales în această perioadă dificilă”, ne povestește la rândul său Bogdan-Nicușor Enciu, operator nuclear secund II.
Bogdan recunoaște că într-adevăr este o perioadă dificilă, în care simt cu toții acut lipsa familiei.
„Pentru cei mai mulți dintre noi este prima oară când stăm departe de familii, izolați, fără să avem posibilitatea de a-i vedea, iar stresul provocat de lipsa celor dragi este cu siguranță cel mai greu de suportat în această perioadă grea. Faptul că sărbătorile Pascale se apropie și nu le putem sărbători în sânul familiei este cu siguranță o încercare grea, peste care ne dorim să trecem cu bine”.
El a adăugat că, în plus, lucrul în program diferit față de cel obișnuit îi solicită atât fizic, cât și psihic. „Deși programul este unul foarte încărcat, am continuat să ne îndeplinim sarcinile de serviciu cu responsabilitate și profesionalism. Important este și faptul că beneficiem de condiții foarte bune de cazare și asigurare a hranei, lucru care ne oferă un confort de care avem multă nevoie în această perioadă”.
Ce a învățat Bogdan din această situație care a venit pe neașteptate pentru toți, dar mai ales pentru ei?
„Am învățat că suntem capabili oricând să ne depășim limitele, iar rezistența la stres ne dovedește încă o dată faptul că, indiferent de gravitatea situației, ne putem acomoda, ne putem menține mintea limpede și putem munci în orice condiții, indiferent cât de greu ne-ar fi”.
Și iată motivația de a continua:
„Am satisfacția că particip cu o mică parte la buna funcționare a centralei și la stabilitatea Sistemului Energetic Național, atât de importantă mai ales în aceste momente grele pentru întreaga țară.”
NOTĂ SPECIALĂ: NewsEnergy le mulțumește tuturor specialiștilor din sectorul energetic, care se află permanent la datorie, veghind la stabilitatea sistemului energetic național. Vă dorim tuturor Paște Luminat!
ARTICOLE SIMILARE:
Analiză EPG: Amânarea plății utilităților, o idee bună, care riscă să dea greș
Balada sectorului energetic românesc. Powered by Miorița & Meșterul Manole / OPINIE
Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea I