Skip to main content

Comisia Europeană a salutat astăzi, 18 iunie, adoptarea de către Parlamentul European a Regulamentului privind taxonomia, un act legislativ esențial care va contribui la Pactul verde european, prin stimularea investițiilor sectorului privat în proiecte ecologice și durabile.

Acest act va contribui la întocmirea primei „liste verzi” din lume – un sistem de clasificare pentru activitățile economice durabile – care va crea un limbaj comun pe care investitorii îl pot folosi pretutindeni atunci când investesc în proiecte și activități economice cu un impact pozitiv semnificativ asupra climei și a mediului înconjurător, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Prin faptul că le va permite investitorilor să reorienteze investițiile către tehnologii și întreprinderi mai durabile, acest act legislativ va avea un rol crucial în atingerea obiectivului UE de a deveni neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat:

„Adoptarea, astăzi, a Regulamentului privind taxonomia marchează o piatră de hotar în agenda noastră verde, creând primul sistem din lume de clasificare a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului, ceea ce va da un impuls real investițiilor durabile. Regulamentul sus-menționat instituie, de asemenea, în mod oficial, Platforma privind finanțarea durabilă. Această platformă va juca un rol crucial în dezvoltarea taxonomiei UE și a strategiei noastre privind finanțarea durabilă în următorii ani.”

Ca urmare a votului de astăzi și a semnării textului, Regulamentul privind taxonomia va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare în toate elementele sale la 20 de zile de la data publicării.

Mai multe amănunte găsiți în comunicatul Comisiei Europene, pe care îl puteți citi AICI.

De asemenea, detalii suplimentare aflați din comunicatul de presă al Parlamentului European.

ARTICOLE SIMILARE:

Redresarea verde: Comisia lansează o consultare publică cu privire la inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor”

Finanțare durabilă: Comisia lansează o consultare cu privire la standardul UE privind obligațiunile verzi

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19