Skip to main content

Cu susținerea ENGIE Romania, prin inițiativa civică energiaTA, EFdeN a lansat săptămâna trecută Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024, o inițiativă educațională ce se adresează actualilor și viitorilor prosumatori.

Prima versiune a Ghidului Prosumatorului, lansată în 2019, a fost un demers de  conștientizare și de popularizare a beneficiilor economice și de mediu pe care le are producția de energie din surse solare, prin punerea la dispoziția tuturor celor interesați a unor informații utile despre cum pot deveni prosumatori, potrivit unui comunicat al companiei.

De atunci și până în prezent, situația a evoluat, numărul prosumatorilor a ajuns la aproximativ 120.000, iar tendința de creștere se menține și în perioada următoare. În acest context promițător pentru dezvoltarea energiei solare, a apărut și nevoia de a-i acompania pe prosumatori în demersul de a deveni și mai sustenabili, prin adoptarea unor comportamente și a unor soluții energetice care să îi ajute să valorifice cât mai mult din energia produsă.

  • Astfel, Ghidul Prosumatorului Sustenabil prezintă un set de recomandări utile celor care sunt deja prosumatori, astfel încât aceștia să devină (și mai) sustenabili.

Astfel, pe lângă trecerea în revistă a etapelor care trebuie parcurse pentru a deveni prosumator, Ghidul oferă informații utile provenite de la prosumatori și exemple de bune practici pentru a maximiza rentabilitatea investiției în sistemele de autoproducție de energie, oferă recomandări cu privire la alegerea și dimensionarea echipamentelor și la modalitățile de creștere a autoconsumului și, nu în ultimul rând, aduce lămuriri despre facturarea prosumatorilor. Toate acestea, promovând bune practici și proiectând în viitor această realitate prin dezvoltarea de comunități de energie sustenabile.

„Conceptul de prosumator a evoluat și a ajuns într-o nouă etapă de dezvoltare: aceea de definire a prosumatorului sustenabil. Desigur, prosumatorul este de la sine înțeles sustenabil, însă nu este suficient doar să producem energie, trebuie să o facem în mod eficient și inteligent. De aceea, suntem mândri că, alături de partenerii de la EFdeN, le putem oferi prosumatorilor un ghid de recomandări utile despre cum pot deveni sustenabili, integrând soluțiile complete de panouri solare, pompe de caldură și baterii”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

„Prin proiectul energiaTa ne asumăm rolul de aliat al celor dornici să devină prosumatori și al celor care sunt deja și își doresc eficiență, oferindu-le resursele necesare pentru a-și maximiza autoconsumul de energie solară, cu resursele pe care le au la dispoziție. De asemenea, ghidul Prosumatorului Sustenabil este un instrument care va ajuta la crearea comunităților sustenabile de energie”, a declarat Claudiu Butacu, co-fondator EfdeN și EnergiaTA.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024 este disponibil gratuit pentru descărcare pe site-ul ENGIE și pe site-ul EnergiaTa.

ANRE: Se așteaptă 200.000 de prosumatori la finele anului

Numărul de prosumatori ar putea ajunge la finalul anului vom ajunge la 200.000 de prosumatori, cu o capacitate totală de 2.000 MW instalați, a declarat Viorel Alicuș, director general în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la evenimentul de lansare a Ghidului Prosumatorului Sustenabil 2024.

“La sfârșitul lui aprilie, am ajuns la 130.000 de prosumatori, cu 1.700 MW instalați. Odată cu debutul programului AFM, ne așteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri și de instalări, mai ales în perioada de vară, urmând desigur o scădere spre finalul anului. Vorbim despre 80.000 de potențiali prosumatori noi dacă intră în funcțiune programul AFM (Casa Verde Fotovoltaice – n.red.)”, a spus Viorel Alicuș.

Potrivit acestuia, sunt și 300 de cereri de racordare aprobate pe zi la nivelul unui singur operator de distribuție, ceea ce va crea dificultăți și mai mari pentru distribuitori.

În toamna anului trecut, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor a declarat că ANRE va putea să mai diminueze sau să taxeze în plus investiţiile realizate de prosumatori, dacă aceştia ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, respectiv la o capacitate de 1.400 – 1.600 MW.

CITEȘTE ȘI:

Panouri fotovoltaice pentru primării din comune și orașe mici