Skip to main content

Luni și marți sunt zile decisive pentru investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Comisia de Industrii din Camera Deputaților va lua în discuție pentru emiterea raportului final proiectul de lege privind aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, precum și proiectul Legii offshore.

Cele două proiecte sunt trecute pe ordinea de zi a Comisiei. Dezbaterea va fi la nivel de raportori, fără a fi invitați la discuții reprezentanții companiilor. Practic, începutul săptămânii viitoare va decide viitorul investițiilor în Marea Neagră.

  • Cele trei variante posibile, după dezbaterile din comisie, sunt: aprobarea celor două acte normative fără a li se aduce noi amendamente și, apoi, votul final în plenul Camerei Deputaților; aprobarea lor cu amendamente; aviz negativ pe rapoarte, adică respingerea proiectelor de lege, și retrimiterea lor la inițiator, ceea ce înseamnă reparcurgerea întregului proces legislativ.

Tergiversare și prevederi controversate

  • Recent, Comisia de Industrii condusă de Iulian Iancu (PSD) a solicitat prelungirea cu 60 de zile a termenului de depunere a raportului pentru Legea offshore, deși a fost depășit termenul inițial constituţional şi legal de 60 de zile de aprobare sau de respingere a legii din momentul în care a intrat în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Dat fiind că parlamentarii intră în vacanță la finele lunii iunie, asta ar însemna dezbaterea lui abia în luna septembrie, în condițiile în care investitorii așteaptă clarificarea cadrului legislativ pentru a putea lua decizia finală de investiții.

Pentru proiectul de lege privind adoptarea OUG 64/2016, Comisia a solicitat anul trecut un punct de vedere al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după ce modificările aduse au inflamat companiile petroliere. Amendamentele prevedeau obligația ca minimum 70% din gazele produse să fie tranzacționate pe bursă, iar OPCOM căpăta monopol, deși în prezent tranzacțiile se desfășoară exclusiv pe Bursa Română de Mărfuri. Pe de altă parte, Iancu susținea că producătorii sunt liberi să exporte, ceea ce ne-ar lăsa la mâna Gazprom, în absența unor rute alternative de import.

  • În privința proiectului Legii offshore, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat recent că speră ca dezbaterile să nu fie amânate pentru sesiunea parlamentară din toamnă, pentru că asta ar însemna inclusiv amânarea deciziilor strategice ale companiilor pentru 2019 sau poate chiar renunţarea acestora.

Rezerve importante de gaze naturale în adâncuri

  • Cei mai mari jucători din Marea Neagră sunt companiile ExxonMobil-OMV Petrom, care au anunțat, în martie 2012, că au descoperit în perimetrul XIX Neptun (Deep) resurse recuperabile estimate între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Decizia finală de investiții în proiectul NeptunDeep din Marea Neagră este așteptată pentru a doua parte a acestui an.

Celălalt investitor important în Marea Neagră, care ar putea începe producția chiar de anul viitor sau în 2020, este compania Black Sea Oil&Gas, în spatele căreia se află fondul de investiții Carlyle și în acționariatul căreia a intrat, în luna noiembrie a anului trecut, Banca Europeană de Investiții și Dezvoltare.

În octombrie 2015, companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz au anunțat, de asemenea, descoperirea pe platforma continentală a României a unui zăcământ important de gaze, rezultatele preliminare indicând rezerve care depășesc 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Aceștia nu au anunțat încă finalizarea etapei de explorare.

Sorin Gal, director în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a declarat, în luna februarie a acestui an, că rezervele de gaze naturale disponibile în Marea Neagră sunt estimate la circa 200 miliarde metri cubi.

Sursa foto: OMV Petrom

RECOMANDĂRI:

Parlamentul pune în pericol producția de gaze din Marea Neagră și securitatea energetică a României

Recomandat de Gazprom. Cine va coordona producția de gaze din Marea Neagră a OMV Petrom

Un gigant prezent și în România a câștigat primul contract de la ExxonMobil pentru Neptun Deep

OMV va schimba în câteva zile pe ultimul român din conducerea Petrom

Transgaz a dat startul lucrărilor la conducta BRUA