Skip to main content

Răzvan Nicolescu, unul dintre cei mai apreciați profesioniști din sectorul energetic românesc, fost ministru al Energiei, în prezent Partner and Energy & Resources Industry Leader la Deloitte, mai face un pas important în carieră. El a anunțat astăzi că a înființat Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. ONG-ul „își propune să ajute la o tranziție regională inteligentă către o economie sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător”.

„În anii următori, o parte importantă din preocupările profesionale vor fi dedicate acestui proiect! Puterea de a face lucruri stă în fiecare dintre noi! Este timpul să trecem la acțiuni concrete!”, a explicat fostul ministru al Energiei, pe pagina sa oficială de Facebook.

Răzvan Nicolescu este recunoscut pentru opiniile sale ferme în legătură cu modul în care România trebuie să fructifice oportunitățile legate de tranziția energetică.

El a declarat recent că România are imperios nevoie de o strategie națională de a atrage și valorifica oportunitățile în toate domeniile care țin de sustenabilitate, precum eficiență energetică, regenerabile, mobilitate electrică etc. Totodată, Răzvan Nicolescu a îndemnat industria locală să parieze pe schimbări.

O carieră legată de energie și schimbări climatice

Razvan Nicolescu - sursa: Deloitte

Razvan Nicolescu – sursa: Deloitte

Cariera lui Răzvan Nicolescu a fost dintotdeauna legată de sectorul energetic, ocupând diverse funcții atât în instituții europene, cât și în companii private sau de stat.

  • Absolvent al Facultății de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti şi cu o diplomă MBA la Solvay Business School, a fost, în perioada februarie 2006 – decembrie 2008, atașat la UE pe probleme în domeniul energiei din partea României. Din această funcție, a fost implicat în negocieri favorabile privind energia în Europa și schimbările climatice.
  • Totodată, Răzvan Nicolescu a fost, în perioada 2009-2015, președintele Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie, nominalizat fiind de Consiliul Uniunii Europene.
  • Timp de aproape cinci ani (decembrie 2008 – februarie 2014), a fost director în cadrul celui mai mare producător de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei, OMV Petrom.
  • În calitate de ministru (martie – decembrie 2014) neafiliat politic, Răzvan Nicolescu a susținut redefinirea rolului statului ca acționar în companiile energetice, prin creșterea transparenței și prin încurajarea managementului privat.
  • În februarie 2015, s-a alăturat Deloitte, una dintre cele mai mari companii de consultanță la nivel global.

CITEȘTE ȘI:

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile

ARTICOLE SIMILARE:

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU

Frans Timmermans, către autoritățile române: Cărbunele nu are niciun viitor

Răzvan Nicolescu: România are oportunitatea unui loc în conducerea Eurelectric

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație