Skip to main content

România ar trebui să participe la cursa pentru ocuparea unul loc în boardul Eurelectric, asociația europeană a industriei de energie electrică, pentru care vor fi organizate alegeri în curând, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, în prezent Partner and Energy & Resources Industry Leader la Deloitte.

Este rândul ca România să aibă un loc acolo, pentru că după regretatul Stelian Gal nu a mai fost nimeni. Contextul e perfect. Trebuie doar ca cineva din industrie (CEO sau CFO) să își depună formal candidatura și să avem cotizația plătită la zi. Ar fi bine să fie cineva de la o companie de stat”, a scris, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, fostul ministru.

  • Răzvan Nicolescu a explicat că „prezența în acest bord, într-o poziție de vicepreședinte, ar ajuta să se înțeleagă mai bine procesul de digitalizare, inclusiv că trebuie să instalăm mai multe contoare digitale pentru ca românii să nu mai plătească facturi estimate eronat”.

De asemenea, prezența într-o astfel de funcție ar ajuta „să se înțeleagă oportunitățile fantastice oferite de tranziția energetică, dar și faptul ca nimic nu e mai important decât un tratament respectuos la adresa consumatorilor, fără de care sectorul nu poate exista”.

Nu în ultimul rând, „o prezență mai activă a industriei energetice de stat la Bruxelles va ajuta la înțelegerea regulilor de unbundling care sunt încălcate des de companii de stat de la noi în litera și spiritul lor, deși sunt în vigoare de aproape 10 ani”, a mai punctat Răzvan Nicolescu.

Poziția liberă de vicepreședinte este alocată Europei de Est.

Eurelectric reprezintă peste 3.500 de companii din sectorul energetic, din peste 32 de state europene.

Cinci din opt operatori de distribuție, deficitari la capitolul contorizare inteligentă

Potrivit unui raport al ANRE publicat anul trecut privind stadiul implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice (SMI), la finele lui 2019 grupul italian Enel, prin sucursalele sale de distribuție din Muntenia, Banat și Dobrogea, conducea la capitolul contorizării inteligente, cu rezultate peste nivelul minim obligatoriu.

Ceilalți operatori nu aveau realizate obiectivele minime impuse de către ANRE – conform Calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019-2028, aprobat prin Decizia președintelui ANRE nr. 778/08.05.2019, după cum se vede din extrasul făcut de NewsEnergy din raportul ANRE.

ARTICOLE SIMILARE:

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Cât de pregătită e industria din România să capitalizeze oportunitățile uriașe aduse de Green Deal?

Ministrul Energiei: Avem o mare problemă cu resursa umană la centrala Cernavodă

Cine este și ce face Centrul Român al Energiei? (P)

Succes românesc: Bogdan Chirițoiu, ales în conducerea Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER)