Skip to main content

Petrecem, în medie, circa 90% din timp în interiorul clădirilor, așadar acestea ar trebui să ofere un mediu interior de calitate, care să contribuie la sănătatea și starea de bine a ocupanților. Pentru a crește gradul de conștientizare publică privind atenția pe care e necesar să o acordăm calității mediului din locuințe, România Eficientă explică, într-un comunicat de presă, de ce este important acest aspect și cum putem avea clădiri mai eficiente energetic și, totodată, mai sănătoase.

Calitatea mediului interior (IEQ) din clădiri cuprinde patru aspecte principale: calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina și confortul acustic, lucruri care depind în mare măsură și de caracteristicile sistemelor tehnice ale clădirii (ventilație, încălzire, răcire, umbrire solară etc.). Astfel, sursa de lumină a locuinței, modul în care e încălzită sau răcită, ori chiar mobilată ne pot afecta atât sănătatea, cât și productivitatea, un aspect important atunci când lucrăm sau învățăm acasă.

Creșterea confortului și a calității mediului interior poate reduce bolile asociate cu traiul în locuințe inadecvate – insuficient ventilate, reci, umede, cu mucegai, prea expuse zgomotului – precum astmul, bronșitele sau chiar depresia. Acest lucru va diminua costurile medicale și ale altor servicii sociale. Așadar, dincolo de creșterea eficienței energetice, strategiile de renovare ar trebui să ia în calcul îmbunătățirea calității mediului interior din clădiri, prin asigurarea unor niveluri adecvate de lumină, acustică, ventilație, confort termic și calitate a aerului interior, pentru a spori starea de bine, sănătatea și productivitatea ocupanților.

În plus, România Eficientă vă arată câțiva pași ușori și accesibili, care pot face spațiul de locuit mai eficient energetic și, totodată, mai sănătos.

Măsuri pentru aer mai sănătos în interiorul locuinței

– Ventilați locuința pentru a elimina toxinele strânse în interior și a aduce aer proaspăt în casă. Cercetări în domeniu au arătat că circa 52% din calitatea slabă a aerului interior poate fi atribuită insuficientei ventilări. De asemenea, ventilația naturală poate reduce bolile de plămâni cu până la 20%. Așadar cel mai simplu sfat este să deschideți ferestrele.

– Alegeți mobilier non-toxic (fără compuși volatili organici).

Măsuri pentru un confort termic și acustic mai mare

– Investiți în termoizolația clădirii (ziduri, ferestre, uși, acoperiș, podele etc.) pentru a diminua pierderile de energie și implicit facturile, spori confortul termic, reduce zgomotul, protejând totodată mediul.

– Creșteți ventilația și fluxul de aer prin răcirea naturală a aerului pe timp de vară. Ventilația pasivă, ideal cu două zone deschise într-un spațiu, poate aduce economii de energie de până la 25-50% din utilizarea aerului condiționat.

– Montați jaluzele exterioare sau interioare și alegeți draperii groase, care pot preveni pierderile de căldură în timpul iernii și pot bloca lumina nedorită a soarelui, pentru a vă menține casa mai răcoroasă vara.

– Plantați copaci lângă locuință – umbra acestora poate contribui la reducerea vârfului temperaturii în timpul verii cu 2-9 grade Celsius.

Măsuri pentru un iluminat sănătos și de calitate

– O lumină de calitate este esențială pentru o viață sănătoasă. Maximizați utilizarea luminii naturale: cercetările au indicat că puteți reduce astfel nevoia de iluminat artificial cu 16-20%. În plus, lumina naturală vă poate crește productivitatea cu până la 15%.

– Investiți în corpuri de iluminat eficiente energetic, de tip LED, care consumă mai puțin și au o durată de viață mai mare, asigurându-vă, totodată, că acestea vor furniza nivelul de lumină adecvat pentru fiecare încăpere. Iluminatul influențează starea de spirit și, combinat cu alte elemente, contribuie inclusiv la o mai bună concentrare.

(Sursa datelor: World Green Building Council, Comisia Europeană, REHVA, BPIE)

 

Noi reglementări de la Bruxelles privind calitatea aerului din încăperi

Comisia Europeană recunoaște importanța unei bune calități a aerului interior în ceea ce privește asigurarea unor clădiri sănătoase și solicită ca acest aspect să fie luat în calcul la clădirile cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi, precum și nivelul ce trebuie atins printr-o renovare aprofundată din 2030.

Statele membre impun ca clădirile cu emisii zero să fie echipate cu dispozitive de măsurare și control pentru monitorizarea și reglarea calității aerului din încăperi. În clădirile existente, instalarea unor astfel de dispozitive este necesară, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, atunci când o clădire este supusă unei renovări majore”, se arată în textul propunerii de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor.

De asemenea, „statele membre abordează, în ceea ce privește clădirile care fac obiectul unor renovări majore, aspectele legate de condițiile care caracterizează un climat interior sănătos, adaptarea la schimbările climatice, protecția împotriva incendiilor și riscurile legate de activitatea seismică intensă, eliminarea substanțelor periculoase, inclusiv azbestul, și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități”, se mai arată în textul Directivei menționate.

Potrivit unor date publicate de Institutul European pentru Performanța Clădirilor (2019), aproximativ 2,2 milioane de europeni suferă de astm din cauza condițiilor lor de viață și 110 milioane locuiesc în clădiri cu mari concentrații de poluanți periculoși, din cauza nivelurilor inadecvate de ventilație.

***

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

NOTĂ: Platforma NewsEnergy.ro a fost desemnată în 2021 Ambasador al Pactului Climatic European, rol din care sprijinim acțiunile de educație și conștientizare publică privind măsurile pe care cu toții le putem lua, inclusiv la nivel de cetățeni, pentru atenuarea schimbărilor climatice și protejarea mediului. 

ARTICOLE SIMILARE:

Eurodeputații au votat pentru mai multă energie regenerabilă și ținte mai mari de eficiență energetică

ENERGY TRENDS – Radu Dudău, coordonator România Eficientă: Fiecare kWh nerisipit este foarte important

CE vrea să măsoare impactul politicii UE în domeniul climei și al mediului, cu indicatori privind bunăstarea de mediu