Skip to main content

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu s-ar putea întoarce de la partidul Pro România la PSD, a scris ieri publicația Sputnik, controlată de guvernul rus, ANRE fiind o instituție care nu are voie să primească instrucțiuni politice.

  • Această prevedere cuprinsă atât în legislația românească, dar și în cea europeană este însă ignorată cu bună știință de conducerea ANRE, dar și de Parlament, instituția care aprobă aceste numiri.
Marian Neacsu - sursa: Facebook

Marian Neacsu – sursa: Facebook

Fost secretar general al PSD, Marian Neacșu a fost exclus în 2018 din partidul condus până de curând de Liviu Dragnea, condamnat la închisoare, mutându-se ulterior la partidul Pro România condus de Victor Ponta, fiind și coordonatorul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare de la începutul acestui an pentru noul partid.

  • Deși nu avea deloc experiență în sectorul energetic, ci în furaje și nutriția animalelor, printre altele, Neacșu a fost ales, în luna iunie, vicepreședinte al ANRE, o instituție-cheie a statului, care reglementează atât prețurile la gaze și electricitate, cât și regulile de funcționare a pieței de energie, în general.

Totodată, legea prevede că pentru acest post trebuie să aibă experiență de cel puțin 5 ani în funcții de conducere în sectorul energetic, dar Neacșu are la activ cursuri precum „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” sau “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”. Citiți mai multe AICI.

În plus, Neacșu fusese condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar.

  • De asemenea, politician de carieră, președintele ANRE Dumitru Chiriță a fost deputat PSD, iar secretarul general Radu Bădiță a fost președintele UNPR Brașov, mutându-se ulterior la PSD  Brașov. 

Reamintim că legislația votată de PSD, atât în Guvern, cât și în Parlament, în ultimii doi ani a destabilizat puternic piața de energie, măsurile adoptate conducând la creșterea prețurilor la gaze și electricitate, explozia importurilor de gaze de la ruși, dar și la decizia americanilor de la ExxonMobil de a renunța la investiția în Marea Neagră.

Legislația internă și cea europeană cer o autoritate independentă politic

Legislația din domeniu prevede obligații pentru statele membre ale Uniunii Europene, acestea trebuind să garanteze independența autorităților de reglementare și să se asigure că acestea își exercită competențele în mod imparțial și transparent.

În acest scop, statele membre se asigură că, atunci când își îndeplinesc atribuțiile de reglementare care le revin în temeiul legislației comunitare, autoritatea de reglementare:

(a) este distinctă din punct de vedere juridic și independentă din punct de vedere funcțional de alte entități publice sau private;

(b) se asigură că personalul său și persoanele cu funcție de conducere:

(1) acționează în mod independent de orice interes de piață; și

(2) nu solicită și nu acceptă instrucțiuni directe din partea niciunui guvern sau a niciunei entități publice sau private în îndeplinirea atribuțiilor de reglementare care le revin. Această cerință nu aduce atingere unei cooperări strânse, după caz, cu alte autorități naționale competente sau orientărilor de politică generală elaborate de guvern, care nu au legătură cu atribuțiile de reglementare menționate la articolul 59 din Directiva (UE) 2019/944 a  Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

În scopul de a proteja independența autorităților de reglementare, statele membre se asigură, în special, că:

  1. autoritățile de reglementare pot lua decizii autonome, independent de orice alt organism politic;
  2. autoritatea de reglementare deține toate resursele umane și financiare de care are nevoie pentru a-și îndeplini atribuțiile și a-și exercita competențele în mod eficace și eficient.

Sursa foto: Facebook, PSD

ARTICOLE SIMILARE:

Numire scandaloasă. Un specialist în furaje de la partidul PRO România, ales vicepreședinte ANRE

Ce face ANRE cu banii consumatorilor de energie: și-a dublat bugetul pentru deplasări și a înființat un compartiment de protocol

Iohannis: E nevoie de consolidarea regimului sancționator pentru neglijență în serviciu la ANRE, nu de relaxarea lui

Bugetar de lux cu circa 18.000 euro pe lună, șeful ANRE scapă de grija răspunderii pentru gravă neglijență în serviciu

EXCLUSIV: Conducerea ANRE se plimbă la Abu Dhabi pe banii consumatorilor de energie