Skip to main content

Energia regenerabilă este esenţială pentru a atinge independenţa şi ar putea duce la scăderea preţurilor la nivel naţional şi regional, a afirmat, Carlo Pignoloni, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), în cadrul conferinţei RESinvest, ce a avut loc recent.

„Contextul european şi cel specific din energie ne dovedesc că energia provenind din surse regenerabile este esenţială pentru a atinge independenţa energetică. Actuală criză globală din energie ne dovedeşte că singura sursă viabilă de energie este cea naturală. România are un potenţial impresionant cu privire la energia din surse regenerabile, care, dacă este exploatat, ar putea facilita atingerea ţintelor climatice şi ar putea scădea preţurile energiei la nivel naţional şi regional„, a arătat președintele RWEA, conform Agerpres.

El a mai spus că planul REPowerEU al Comisiei Europene va trasa noi direcţii către atingerea independenţei energetice în Europa.

„Dorim să subliniem importanța dezvoltării lanţurilor valorice locale, care includ capacităţi de producţie pentru sectorul regenerabilelor, dar şi trainingurile necesare angajaţilor la toate nivelurile, precum şi importanţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare. Această iniţiativă vine într-un moment în care cererea de energie la nivel global este foarte ridicată, iar acest lucru presupune şi multe oportunităţi economice”, a susţinut reprezentantul RWEA.

El a adăugat că este important să dezvoltăm soluţii digitale pentru energie, precum şi să investim în educaţie.

„Încercăm să iniţiem discuţii deschise cu autorităţile şi cu toate părţile interesate. Viitorul României depinde de acţiunile noastre de astăzi, pentru a asigura un viitor mai curat, mai sigur şi mai sustenabil pentru noi toţi”, a mai spus Pignoloni, conform sursei citate.

Comisia Europeană a prezentat ieri Planul REPowerEU, ca răspuns la dificultățile și perturbarea pieței globale a energiei cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia. Există o dublă urgență de a transforma sistemul energetic al Europei: eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși, care sunt utilizați ca armă economică și politică și care costă contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an, și abordarea crizei climatice, arată Executivul european. Dezvoltarea accelerată a energiei regenerabile este o parte esențială în acest plan. Află mai multe: 

Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU. Măsuri fără precedent pentru eliminarea dependenței de Rusia și accelerarea tranziției verzi

ARTICOLE SIMILARE:

Conferința RESinvest, pe 17 mai: Dezvoltarea lanțului național de producție în sectorul energiei regenerabile

BETD 2022: De la ambiție la acțiune spre independența față de combustibilii fosili

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic