Skip to main content

Cooperativa de Energie, prima cooperativă de energie verde din România, și-a deschis oficial „porțile”, iar oricine din țară, persoană fizică sau juridică, poate deveni membru cooperator printr-un singur click. Cei care se vor înscrie în cooperativă nu doar că vor deveni consumatori de energie produsă exclusiv din surse „verzi”, ci pot deveni chiar producători de energie curată.

Cum te înscrii în Cooperativă

Cooperativa de Energie este o comunitate deschisă, cu scopul de a democratiza piața de energie din România. Fiecare client al Cooperativei de Energie devine membru cooperator (“acționar”). Înscrierea în cooperativă este complet digitalizată: trebuie doar să completezi formularul de înscriere de pe site-ul lor și să achiți taxa de 100 de lei.

Membrul cooperator va participa direct și activ la dezvoltarea cooperativei, în baza principiului democratic “un membru, un vot”. În plus, membrii cooperatori vor avea acces la toate informațiile cu privire la operațiunile organizației. Orice membru se poate retrage din Cooperativă oricând dorește și își va recupera automat și suma de 100 de lei depusă la înscriere.

Producător și furnizor de energie verde

Cooperativa de Energie va deveni complet operațională în primul semestru al anului viitor, când va obține licența de producător și de furnizor de energie electrică din surse regenerabile. Astfel, va produce energie verde prin achiziționarea și administrarea de capacități de producție noi sau existente, care vor fi deținute și gestionate în comun de membrii cooperatori, un model de succes în toată Europa.

Foto: Lansare Cooperativa de Energie

Foto: Lansare Cooperativa de Energie

Totodată, Cooperativa de Energie va furniza energie electrică din surse nepoluante către clienții săi, membrii cooperatori, care vor își vor putea muta contractul de energie doar cu câteva click-uri, fără schimbări ale infrastructurii existente: cabluri, contoare.

Vom furniza și vom produce energie din surse regenerabile. Lansarea cooperativei este primul pas pentru construirea unei comunități energetice. Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să adere la principiile cooperativei și să devină membri”, a declarat Victor Iancu, președintele Cooperativei de Energie.

De asemenea, Cooperativa va cumpăra și energie produsă din surse regenerabile de la prosumatori, având în același timp un contract de furnizare cu aceștia, exclusiv pentru furnizarea energiei electrice din surse regenerabile. Practic, dacă ești prosumator, vinzi și cumperi energie din surse regenerabile de la același furnizor.

În Europa sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, „comunități energetice” reunite în REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile. Este viitorul industriei de energie, care asigură ca producția și furnizarea de energie să aibă un impact din ce în ce mai redus asupra mediului înconjurător.

ARTICOLE SIMILARE:

Prima cooperativă de energie verde din România își va „deschide porțile” în curând, inclusiv pentru prosumatori

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

Enel a început să fabrice panouri fotovoltaice bifaciale, care produc cu 30% mai multă energie

Ofertă: Mașină electrică la pachet cu stație de încărcare și contract de energie verde

Primul oraș din România care va avea autobuz autonom, fără șofer