Energia are încă un potențial enorm pentru investiții. De la creșterea eficienței energetice în industrie și clădiri, la energia nucleară, resursele de gaze offshore, oportunitățile sunt ridicate. Totuși, legislația a creat dezechilibre în piață, iar investițiile în Marea Neagră bat pasul pe loc, într-un context geopolitic regional deloc simplu. Acestea au fost câteva dintre subiectele abordate ieri, la cea de-a doua ediție a evenimentului Energy Summit 2019 organizat de Newsweek.
Iată principalele declarații ale participanților la 2019 Energy Summit:
PANEL 1: Principalele direcții în care se îndreaptă piața energiei din UE
Bryan Jardine, managing partner Wolf Theiss: Energia are un potențial enorm. Vedem investitori care se uită la acest sector, suntem optimiști. Ca firmă de avocați monitorizăm legislația.
Melania Amuza, avocat: Cred că vectorii de creștere a eficienței energetice sunt vectorul industrial și vectorul de clădiri. Eficiența energetică a clădirilor este foarte jos pe lista de priorități. Ce este necesar: aportul financiar inițial, ca input de cashflow, și de riscare a investiției în proiecte de eficiență energetică. Piața ESCO (a contractelor de performanță energetică – n.r.) este la un nivel foarte jos.
Claudiu Dumbrăveanu, director general al direcției generale piața de energie și prețuri al ANRE: Toată lumea vorbește de OUG 114/ 2018, o să mă refer tangențial la ea. Dacă va fi aprobată sau modificată de Parlament, nu știu. Ca prim efect al acestei ordonanțe, Comisia Europeană a activat o clauză împotriva României, clauză blocată la CJUE, pentru că introducea bariere împotriva exporturilor de gaze naturale. Acum suntem în ultima fază: trebuie să ne conformăm deciziei Comisiei Europene până la 26 decembrie, adică să modificăm legislația.
Citiți articolul complet pe Newsweek.ro.
(SURSA FOTO: Newsweek.ro)
ARTICOLE SIMILARE: