Studiul “EUROPA Circulară” realizat de Enel și The European House – Ambrosetti analizează cât de avansat este stadiul Economiei Circulare în Europa, respectiv în cele 27 de state membre UE și Regatul Unit al Marii Britanii, utilizând un model de analiză inovator, denumit Circular Economy Scoreboard. Este pentru prima dară când a fost măsurat stadiul economiei circulare în țările europene, se arată într-un comunicat al Enel.
Acest model ia în considerare toate dimensiunile macro ale fenomenului: datele de intrare sustenabile, sfârșitul ciclului de viață, prelungirea duratei de viață a produselor / serviciilor, precum și creșterea intensității utilizării.
- Studiul evaluează beneficiile economice, sociale și de mediu pe care le aduce tranziția la un model de dezvoltare circular, în UE, precum și în Italia, România și Spania. În UE, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, 90-110 miliarde de euro investiții și până la 2,5 milioane de locuri de muncă, în 2018.
- Economia Circulară generează beneficii majore pentru mediu, care decurg din utilizarea energiei și a materialelor regenerabile sau din reutilizare și reciclare, un design circular încă dintr-un stadiu incipient și care vizează ciclurile de viață viitoare, extinderea duratei de viață utile și creșterea intensității utilizării bunurilor și produselor.
Impact pozitiv asupra creșterii economice, forței de muncă, investițiilor, productivității muncii și numeroase beneficii pentru mediu. Dacă există un proiect capabil să dezvolte o viziune pozitivă și pe termen lung pentru viitorul UE, acesta este, fără îndoială, Economia Circulară. Aceasta este principala concluzie a studiului “Europa circulară: cum să gestionăm cu succes tranziția de la o lume liniară la una circulară”, realizat de către Fundația Enel și The European House – Ambrosetti, împreună cu Enel și Enel X.
„Dezvoltarea unei Economii Circulare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a face Europa mai competitivă, modernizându-i economia, revitalizând industria și creând locuri de muncă, printr-o creștere sustenabilă și pe termen lung”, a precizat Francesco Starace, CEO și General Manager Enel.
- Recentul Pact Verde European și planul de acțiune pentru economia circulară, adoptat în martie 2020 de către Comisia Europeană, au stabilit obiective noi și mai ambițioase pentru Europa în ceea ce privește tranziția la modelele Economiei Circulare. Cu toate acestea, în țările UE, dezvoltarea Economiei Circulare este departe de a fi uniformă. Până în prezent, multe țări europene (inclusiv Italia) nu au încă o strategie națională care să recunoască Economia Circulară ca un factor fundamental.
Prin urmare, evaluarea stadiului Economiei Circulare în Europa este unul dintre obiectivele principale ale acestui studiu.
Studiul elaborează un model de analiză a Economiei Circulare (Circular Economy Scoreboard) care utilizează o metodologie pe mai multe niveluri pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a gradului de circularitate al fiecărei țări. Acesta conține 23 de valori cantitative comparabile și 10 indicatori principali pentru cele 27 de țări din UE și Regatul Unit al Marii Britanii, acordând o atenție deosebită Italiei, României și Spaniei.
„Lumea se confruntă cu provocări uriașe. Au loc schimbări economice, climatice și tehnologice profunde și rapide, care ne modelează societățile și stilurile de viață. A sosit timpul pentru Europa. Economia Circulară are tot ce trebuie pentru a deveni un „catalizator pentru binele comun”, în jurul căruia putem dezvolta o viziune de ansamblu pentru viitorul Europei”, a declarat Valerio De Molli, Managing Partner & CEO al The European House – Ambrosetti.
România se află în partea de jos a clasamentului
Studiul arată că, până în prezent, Uniunea Europeană prezintă rezultate eterogene în ceea ce privește tranziția la economia circulară: Italia și Spania demonstrează un nivel de dezvoltare mediu-ridicat, în timp ce România se află în partea de jos a clasamentului.
Pentru a măsura performanța în timp, modelul de analiză Circular Economy Scoreboard a fost analizat pe o perioadă de 5 ani. România a înregistrat o îmbunătățire semnificativă în ultimii cinci ani, Spania a avut un progres moderat, în timp ce Italia a avut o evoluție mai lentă în tranziția către un model circular.
- Studiul arată cum, în 2018, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB în Europa, 27-29 miliarde de euro în Italia, 10-12 miliarde de euro în România și 33-35 de miliarde de euro în Spania.
- Totodată, Economia Circulară este corelată cu aproximativ 200.000 de locuri de muncă în Italia, 20.000 în România, 350.000 în Spania și până la 2,5 milioane în Europa, în 2018.
- Studiul estimează, de asemenea, un efect asupra investițiilor de 8-9 miliarde de euro în Italia, 1-2 miliarde de euro în România, 9-11 miliarde de euro în Spania și un impact total de 90-110 miliarde de euro în Uniunea Europeană, în 2018.
- Beneficiile semnificative sunt, de asemenea, estimate la nivelul productivității muncii: în jur de 560-590 euro per angajat, pe an, în Italia, 1.210-1.270 euro per angajat, în România (țara cu cel mai mare impact), 640-670 euro per angajat, în Spania, și 570-940 euro per angajat, în total, la nivel european.
Găsiți mai multe amănunte în studiul care poate fi consultat AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”
Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație