Uniunea Europeană a decis să amâne planurile care vizau finalizarea regulilor privind finanţarea sustenabilă, au declarat pentru Reuters o serie de oficiali europeni. Hotărârea vine ca urmare a opoziţiei exprimate de unele state membre, în principal din Europa de Est, cu privire la gazele naturale şi biocombustibili, transmite Agerpres.
Iniţial, Comisia Europeană spera să publice în luna ianuarie 2020 o variantă finală a listei de activităţi economice „verzi”, un sistem de clasificare pentru activităţilor economice cu caracter durabil în care sunt încurajate investiţiile. Însă un draft al acestei legislaţii, publicat în luna noiembrie a anului trecut de executivul comunitar, a provocat critici din partea ţărilor care vor ca centralele electrice care funcţionează pe gaze naturale să fie etichetate drept sustenabile.
În plus, mai multe mii de cetăţeni europeni au cerut Uniunii Europene să nu renunţe la ideea de a alinia regulile privind finanţarea sustenabilă cu obiectivele sale de mediu, ceea ce a determinat Comisia Europeană să amâne o decizie finală până când va cere sfatul experţilor.
Potrivit unui oficial european citat de Reuters, varianta finală a regulilor privind finanţarea sustenabilă va fi publicată abia în a doua jumătate a lunii aprilie.
Elaborarea aşa-numitei taxonomii – un sistem de clasificare pentru activităţile economice durabile – a declanşat opoziţia unor companii şi guverne. Sursele consultate de Reuters susţin că printre opţiunile aflate la dispoziţia UE se numără: diluarea criteriilor pe care activităţile economice trebuie să le îndeplinească pentru a primi eticheta „verde”, crearea unor noi etichete „semi-sustenabile” pentru acele activităţi economice care nu sunt complet compatibile cu obiectivele UE în domeniul climei, precum şi menţinerea cu fermitate a criteriilor actuale.
Prag fezabil de emisii pentru centralele pe gaze naturale
- Potrivit unui document datat 18 decembrie şi consultat de Reuters, un grup de 10 state membre – printre care se numără şi România – au cerut Comisiei Europene să confere actualelor centrale pe gaze naturale eticheta verde, prin oferirea unui prag „fezabil” pe care să îl poată îndeplini.
Varianta preliminară a regulilor elaborată de CE include criterii pe care centralele electrice vor trebui să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept activităţi „verzi”, respectiv un prag maximal al emisiilor pe care centralele actuale pe gaze nu îl pot respecta, mai scrie Agerpres.
Pragul propus în taxonomie era de 100gCO2e/kWh, imposibil de atins cu tehnologia actuală, după cum au spus operatorii din industria gazelor naturale. Compania poloneză PGNiG, de pildă, a recomandat introducerea principiului de neutralitate tehnologică.
„Neutralitatea tehnologică ar putea asigura trecerea la o economie neutră climatic adaptată la specificul național, eficientă din punctul de vedere al costurilor și sustenabilă, fără sau cu efecte adverse limitate pentru stabilitatea și competitivitatea economiei UE, precum și pentru accesibilitatea energiei”, a transmis compania de stat poloneză de petrol și gaze naturale, într-un punct de vedere public, consultat de NewsEnergy.
Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan.
Energia nucleară, „verde” sau nu?
Într-o situație similară cu gazele naturale se află și energia nucleară. Grupul de experți tehnici pe finanțare sustenabilă a considerat că includerea energiei nucleare pe lista de sectoare „verzi” depinde de Comisia Europeană. Experții consideră că rolul energiei nucleare pentru furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon este bine documentat, însă aceștia sunt îngrijorați de pagubele semnificative pe care le-ar putea cauza altor obiective de mediu, inclusiv economia circulară și managementul deșeurilor, biodiversitatea, sistemele de apă și poluarea. (sursa: Parlamentul European)
Industria a reacționat, inclusiv organizații din afara Europei, precum American Nuclear Society (ANS), care a recomandat UE includerea energiei nucleare ca o sursă sustenabilă de energie, ce asigură o parte importantă din mixul energetic al unor state precum România sau Franța. Puteți citi scrisoarea de sprijin a ANS AICI.
NOTĂ: Articolul a fost actualizat cu punctul de vedere al PGNiG, pentru a oferi cititorilor o perspectivă mai detaliată asupra poziției industriei de petrol și gaze naturale.
ARTICOLE SIMILARE:
Finanțare durabilă. Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind taxonomia
Dezbateri pentru actualizarea PNRR, din 8 februarie. Calendarul discuțiilor publice
Asociații: 7 motive pentru a aloca 4 miliarde de euro pentru eficiența energetică a clădirilor
Schimbare majoră din 2021: Toate clădirile noi trebuie să aibă consum energetic aproape zero
Starea Uniunii: Comisia Europeană stabilește obiective mai ambițioase în materie de climă