Skip to main content

Alexandru Botez, un tânăr om de afaceri din București, se va lupta pentru un loc în Consiliul de Administrație al Electrica, cel mai mare furnizor local de electricitate, unde statul deține pachetul principal de acțiuni. El a declarat că vrea astfel să dea „un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe cale să transforme această societate strategică privată într-un acaret de partid”.

Ministerul Energiei, care controlează 48,78% din capitalul Electrica, a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor programate pentru 27 aprilie, propunând noi alegeri prin vot cumulativ pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație (CA), deși aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani în luna octombrie a anului trecut.

La alegerile de atunci a ieșit scandal public, fiindcă Ministerul Energiei a reușit să își impună, încălcând termenul limită pentru depunerea candidaturilor anunțat de companie pe Bursă, doi oameni pe listă, respectiv pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob, ambii membri ALDE.

Alexandru Botez a fost printre cei care au dorit atunci să își înscrie candidatura, dar a afirmat ulterior că, din cauza traficului, nu a reușit să se încadreze în termenul limită, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00, termen care apoi a fost prelungit, fără să știe acest lucru.

Acum, tânărul a anunțat astăzi că va încerca din nou să se înscrie în alegerile pentru posturile de membru în CA-ul Electrica.

„Așa cum am promis, mi-am depus, astăzi, candidatura, pentru a deveni membru în CA la Electrica. Sper ca de data aceasta să nu se mai facă un abuz, iar candidatura mea să fie acceptată. Am fost încurajat în demersul meu de mai mulți acționari minoritari. Încercarea mea este în primul rând un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe cale să transforme această societate strategică privată într-un acaret de partid. Mesajul prin care candidez este: Respect pentru toți acționarii! Opriți abuzurile și ilegalitățile la Electrica!”, a scris Alexandru Botez (foto), într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că în zilele următoare va adresa o scrisoare publică tuturor acționarilor societății, în care va explica problemele cu care se confruntă societatea și ce își propune să realizeze, ca membru al Consiliului de Administrație.

În prezent, din cele șapte locuri în CA-ul Electrica, trei poziții sunt ocupate de străini, reprezentanți ai acționarilor privați, respectiv: Arielle Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber.

Ceilalți patru sunt toți conectați cu ALDE, partid care deține astfel majoritatea în boardul Electrica, societate care are în conturi circa 500 milioane de euro, din care peste 400 milioane de euro obținute din listare. Este vorba despre:

Cristian Bușu, președintele CA, care a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Gicu Iorga, un fost șef al Vămii Giurgiu, devenit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei. Este membru ALDE.

Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean în Argeș.

Doina Dascălu, despre care a apărut informația în presă că este o fină a lui Dan Radu Rușanu, la rândul său nașul lui Daniel Chițoiu, omul „cu banii” de la ALDE.

Puteți vedea informații despre experiența profesională a actualilor membri din CA-ul Electrica aici.

Compania Electrica este listată, din 2014, la Bursa de Valori București și la bursa din Londra. Compania Electrica (EL) a obţinut în anul 2017 un profit net de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, la venituri operaţionale totale de 5,777 miliarde lei, în creştere cu 0,27% faţă de 2016. Grupul Electrica, în care sunt incluse și cele trei fililale de distribuție, a obţinut în 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Sursa foto: Alexandru Botez, Facebook

CITEȘTE ȘI:

Nuclearelectrica și Electrica, jumulite de profit și în acest an

„Surprizele” din bugetul pe 2018 al Hidroelectrica: profit mai mic cu 41%, mai multe bonusuri

Dan Plaveti, fost președinte al ANRE, a fost numit director general al Hidroserv

EXCLUSIV. Mulți clienți ai Electrica și Telekom ar putea rămâne fără cablu TV

Chinezii revoluționează piața auto cu mașina electrică printată 3D și gata în doar 3 zile. VIDEO