Skip to main content

Extracţia gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România, a declarat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă. 

„Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României”, a spus Verchere.

Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată„, a continuat şefa Petrom.

„Când” se transformă în „Dacă”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom - sursa foto: OMV Petrom

Christina Verchere, CEO OMV Petrom – sursa foto: OMV Petrom

Verchere a amintit condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi luată decizia de dezvoltare a proiectului Neptun Deep.

Stabilitate, o piaţă a gazelor liberalizată şi existenţa unei infrastructuri-cheie. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piaţă liberalizată, aşa că acest lucru este binevenit. Şi avem nevoie de modificări ale Legii offshore. Înţelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că, în ceea ce priveşte Marea Neagră, se pune întrebarea ‘când?’, deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României„, a precizat Verchere.

Şefa companiei petroliere a subliniat că, fără modificarea Legii offshore, extracţia gazelor din Marea Neagră nu mai este o certitudine.

  • „Dar vedem că se schimbă contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este în creştere, vedem discuţiile cu privire la finanţarea unor proiecte de acest gen. În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la ‘când’ la ‘dacă’, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România.

Ea a adăugat că recomandă autorităţilor să facă schimbările de care este nevoie, astfel încât să poată merge mai departe şi să înceapă acest proiect.

Sursa fotografii: OMV Petrom

ARTICOLE SIMILARE:

Transgaz înfiinţează o companie care va funcţiona ca un hub regional de gaze

Seele, şeful OMV: Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră va suferi o nouă amânare

Companiile nu vor putea vinde participaţiile la acordurile petroliere fără aprobarea Guvernului