Skip to main content

Guvernul a discutat în ședința de ieri un proiect de lege pentru modificarea OUG 114/2018, iar una dintre principalele modificări este ridicarea barierelor de preț impuse producătorilor de gaze și electricitate, a declarat ieri, după ședința Executivului, ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu. Pentru gazele naturale, actualul preț limită va fi eliminat la 1 iulie 2020, iar pentru energia electrică, la 31 decembrie 2020. Modificările ar putea fi aprobate săptămâna viitoare.

Iată declarațiile complete ale ministrului pe această temă, susținute în briefingul de presă de aseară, transcrise de NewsEnergy:

„Astăzi a fost într-o primă lectură OUG 114 în integralitatea ei și am prezentat cabinetului principalele modificări pe care dorim să le facem și pe care le dorim să fie promovate în piață, astfel încât efectele dezastruoase pe care OUG 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate.

În ambele zone, și de energie electrică, și de gaze naturale, OUG 114 a impus niște bariere de preț la achiziția de la producători către furnizori.

A scăzut prețul de achiziție al energiei electrice și al gazelor naturale pentru furnizori, dar la populație prețul nu a scăzut. Practic, s-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-și mări profitul. Acest lucru nu mai poate să rămână și am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preț la producător – pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică, la 31 decembrie 2020. În anul 2020 vom elimina toate aceste bariere.

De asemenea, nu trebuie să uităm că avem două infringement-uri – unul care este în derulare cu privire la blocarea exporturilor de gaze naturale, pe care îl vom ridica prin această eliminare a barierelor de la 1 iulie, și un pre-infringement cu privire la faptul că prin OUG 19 care a modificat OUG 114, independența reglementatorului a fost afectată.

Gaze naturale - sursa: Pixabay

Gaze naturale – sursa: Pixabay

Guvernul a intervenit, și Parlamentul a intervenit și a impus o rată a rentabilității de 6,9% la companiile de distribuție din energie electrică și gaze naturale, o rată care nu poate fi impusă de Guvern și de Parlament, ci trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat și această barieră și am redat independența reglementatorului, urmând ca în 90 de zile de la 1 ianuarie să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată a rentabilității, iar aici avem de examinat ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilității de 6,9%.

Practic, prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim să ajungem în 2021 la o piață liberă, la o piață care să nu mai aibă distorsiuni. O piață în care prețul la consumatorul casnic să nu crească – și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, în ciuda a ceea ce spun unii și alții.

Și o piață în care prețul la energia electrică la consumatorul casnic reglementat la ANRE să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială pe care îl oferă Hidroelectrica. Pentru că nu este normal acest lucru, ca în momentul de față astăzi, dacă vreți să vă mutați de pe piața reglementată la Hidroelectrica, care este un jucător în piață și care are un preț concurențial, să plătiți mai puțin. În mod normal ar trebui ca prețul la reglementat să nu existe dacă prețul concurențial este mai mic pe piață.

Nu este normal ca în urmă cu o lună –  o lună și jumătate, prețul gazelor naturale pe piața românească să fie mai mare decât la vecinii din Ungaria, din Austria. Toate repercusiunile pe care OUG 114 le-a făcut în piață vor fi înlăturate prin aceste măsuri pe care le vom lua săptămâna viitoare, probabil.

Eu cred că după ce se va fi aprobat acest proiect de lege, prin asumarea răspunderii piața va reveni ușor – ușor la normal, iar România va reveni acolo unde îi este locul, o țară independentă din punct de vedere al energiei electrice și al gazelor naturale.

Reporter: După 1 iulie și 31 decembrie 2020, cresc prețurile la gaze și energie electrică?

Nu sunt motive. Inclusiv acum în decembrie prețul la gazele naturale este sub nivelul de 68 lei/MWh, cu cât vând producătorii obligați de ordonanța dată de fostul Guvern. Nu vom avea motive pentru creșteri de preț, sunt convins că piața se va regla singură. Avem gaze înmagazinate suficiente.

Sunt peste 3 miliarde de metri cubi înmagazinate, acestea nu se vor consuma în această iarnă, vom trece iarna și vom rămâne cu peste jumătate din această cantitate de gaz natural în depozite, care va trebui să fie scoasă pe piață pentru vânzare. Practic, piața, după părerea mea, va fi inundată de gaze naturale. Asta este bine pentru populație și toți consumatorii industriali, va scădea prețul”.

Sursa foto main: Gov.ro

ARTICOLE SIMILARE:

Ministrul Economiei: Depozitele de gaze sunt pline, dar asta nu ne va ajuta în vârfurile de consum

Avertisment: Hidroelectrica riscă iar insolvenţa, din cauză că ANRE o obligă să cumpere scump și să vândă ieftin energie

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

Creșterea impozitelor în producția de gaze naturale a adus în plus peste 500 milioane lei la buget în 2018. Care sunt însă costurile

Nota de plată venită de la Guvern și Parlament: românii au ajuns să suporte prețuri duble la gaze și energie față de state din vest

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

Stoica, BRM: OUG 114/20118 a dus la scumpirea masivă a gazelor din producția internă