Skip to main content

Hidroelectrica a pierdut până acum 189 milioane lei din cauză că a fost obligată să vândă la preț plafonat, sub cel al pieței. Mai mult, riscă să intre din nou în insolvenţă, din cauza unui ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), care obligă producătorul hidro să cumpere energie mai scumpă din piaţa liberă, pentru a o vinde mai ieftin către populaţie, a declarat, vineri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei.

Badea a precizat că totul a plecat de la OUG 114/2018, care a reintrodus piaţa reglementată la producători, deşi aceasta fusese complet liberalizată la 1 ianuarie 2018.

Îmi este foarte greu să explic acţionarilor de ce Hidroelectrica a fost obligată să suporte o pierdere de 189 de milioane de lei până în acest moment, diferenţa dintre preţul din piaţa concurenţială şi cel reglementat şi de ce subvenţionăm alte companii”, a declarat șeful Hidroelectrica, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, aşa-zisul „calendar de dereglementare” iniţiat de ANRE, care prevede revenirea la piaţa liberă în următorul an şi jumătate, nu face decât să continue prevederile din OUG 114.

Bogdan Badea s-a referit şi la un nou proiect de ordin al ANRE, potrivit căruia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2020, să acopere întregul consum de electricitate al populaţie.

În această situaţie, Hidroelectrica va fi nevoită să cumpere energie din piaţa concurenţială, pentru a o livra pe piaţa reglementată, ceea ce a dus la intrarea în insolvenţă a companiei în trecut.

„Privesc cu îngrijorare proiectul de ordin ANRE. Sunt extrem de îngrijorat dacă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să suporte tot consumul reglementat de la 1 ianuarie. Vrem să ajungem în situaţia în care Hidroelectrica va reintra în insolvenţă prin supracontractare prin reglementare? Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă? Unul dintre principalele motive privind intrarea în insolvenţă a fost supracontractarea şi nu pot să nu-mi amintesc de trecut, nu pot să nu fac o paralelă între ce s-a întâmplat atunci şi acum”, a continuat Badea.

Acesta a precizat că va contesta acest ordin prin toate mijloacele posibile.

Hidroelectrica va fi pusă să cumpere din piaţă şi să dea la preţ subvenţionat. Vă spun că nu vom face acest lucru şi vom ataca acest ordin cu toate mijloacele”, a adăugat şeful Hidroelectrica, conform sursei citate.

El a subliniat că se va adresa şi Comisiei Europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței organizate de publicația Focus Energetic, la care NewsEnergy a fost partener media.

ARTICOLE SIMILARE:

Ce face ANRE cu banii consumatorilor de energie: și-a dublat bugetul pentru deplasări și a înființat un compartiment de protocol

Declarație halucinantă a ministrului Economiei, Niculae Bădălău: De ce să vindeţi Hidroelectrica? Căpuşaţi-o în continuare!

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

Politică de stat la Nuclearelectrica în 2018: preț majorat cu 20%, investiții nerealizate și tot profitul confiscat

Bugetar de lux cu circa 18.000 euro pe lună, șeful ANRE scapă de grija răspunderii pentru gravă neglijență în serviciu