Skip to main content

Comisia Europeană a publicat rezultatele unui studiu privind servicii de cloud computing și centre de date mai verzi. Conform rezultatelor, consumul de energie al centrelor de date din statele membre ale UE este anticipat să crească de la 2,7% din cererea de energie electrică în 2018 la 3,2% până în 2030. Studiul oferă opțiuni tehnice și de politică pentru a limita această creștere, potrivit unui comunicat de presă al instituției de la Bruxelles.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat:

„Pactul verde european are ca obiectiv transformarea Europei într-un prim continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În acest sens, nu putem să lăsăm consumul nostru de energie electrică necontrolat. O utilizare mai inteligentă și mai ecologică a tehnologiilor digitale este un element esențial pentru a garanta că Europa își atinge obiectivul ambițios”.

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat:

„Volumul global de date va continua să crească rapid. Iată de ce promovăm infrastructuri adecvate pentru servicii de cloud eficiente și respectuoase față de mediu și centre de date eficiente din punct de vedere energetic. Europa va fi epicentrul tehnologiei verzi.”

Soluțiile tehnice includ sisteme de răcire mai eficiente, reutilizarea căldurii, utilizarea energiei din surse regenerabile pentru alimentarea centrelor de date, precum și construirea acestor centre de date în regiunile cu climă rece.

  • Printre opțiunile de politică se numără achizițiile publice verzi, norme pentru ca autoritățile publice europene să își utilizeze puterea de cumpărare pentru a alege servicii care nu dăunează mediului, precum și stabilirea unor cerințe de transparență și promovarea unor indicatori uniformi de eficiență energetică.

Studiul va sprijini eforturile depuse în prezent pentru a se îndeplini obiectivul strategiei digitale de a realiza centre de date neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, foarte eficiente din punct de vedere energetic și durabile până în 2030 și de a stabili un cadru european de reglementare în domeniul cloud computingului, un set unic de reguli și norme tehnice comune, se mai precizează în comunicatul Comisiei Europene.

Puteți găsi mai multe informații aici.

ARTICOLE SIMILARE:

Studiu “EUROPA Circulară”. În ce stadiu se află economia circulară în România

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Cât de pregătită e industria din România să capitalizeze oportunitățile uriașe aduse de Green Deal?