Dacă privim de sus România, vedem cum atunci când se lasă noaptea și luminile se aprind rând pe rând în casele noastre, în unele rămâne întuneric sau se aprinde lumina plăpândă a unei lămpi fumegânde, ori a unei lanterne. Peste 52.000 de gospodării din țară încă nu au curent electric, dacă ne luăm după datele statistice din 2018 ale Ministerului Energiei, ultimele disponibile. Multe dintre aceste gospodării se află în zone izolate. Altele nu sunt atât de departe de rețea, dar sunt prea sărace să își permită costurile racordării. E o cifră care vorbește despre amploarea sărăciei energetice extreme din România, în fața căreia autoritățile ridică din umeri, deși în spatele ei sunt oameni. De pildă, un copil care visează să devină pompier sau niște bătrâni care au aproape un secol de viață petrecută în întuneric. Am aflat povestea lor cu ajutorul Asociației Energia Inteligentă, care de trei ani derulează proiectul „Energie pentru Viață”.
Dacă facem zoom in pe harta țării asupra județului Bistrița-Năsăud, putem vedea comuna Prundu Bârgăului, o așezare pitorească din Valea Bârgăului, zonă aflată între Munții Rodnei la nord și Munții Călimani, în sud.
În această comună, se află o gospodărie mică în care trăiește Marian, un băiețel de 11 ani, cu ochii mari, verzi și senini și care are un vis: acela de a deveni pompier. În căsuță se mai află fratele lui, Petrică, cu vreun an mai mic decât el, și bunica, tanti Mărioara, cea care îi îngrijește pe cei doi copii cât timp tatăl e plecat să muncească cu ziua. Mama băieților a fugit de sărăcia de acasă, să își caute norocul.
De o scândură a casei atârnă încă vechea lampă cu gaz, cu ajutorul căreia bunica făcea lumină în casă până de curând. Și-au pus un panou fotovoltaic mic, după posibilitățile lor, cât să aprindă niște becuri, însă nu prea funcționa. În vara acestui an, la ei a ajuns Asociația Energia Inteligentă (AEI), care le-a instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu baterie ce poate alimenta de acum fără probleme consumatorii din casă: becuri, un aparat de radio, un televizor, un frigider mic și laptopurile copiilor, primite în dar de la voluntarii Asociației.
Circa 100 de gospodării din Prundu Bârgăului nu au încă acces la electricitate, potrivit datelor primăriei, ne spune Dumitru Chisăliță, președintele AEI. La cinci dintre acestea, asociația a instalat sisteme fotovoltaice prin proiectul „Energie pentru Viață”, derulat cu sprijinul unor sponsori și voluntari. Reprezentanții asociației au umblat din casă în casă și s-au oprit la acestea.
„Am ales cinci și am ținut cont de situația lor: să fie copii, bătrâni, să nu aibă salarii, să fie cazuri izolate. Am fost și la alte persoane recomandate de primărie, toți erau săraci, dar aici am considerat că e mult mai necesar decât în alte părți. Din păcate, nu am putut peste tot”, ne explică Dumitru Chisăliță.
Accesul la curent pentru aceste familii e ca o loterie, în lipsa unui mecanism de protecție al autorităților statului prin care nimeni din România să nu fie lăsat fără acest drept esențial pentru o viață decentă. Autoritățile locale ridică neputincioase din umeri, iar de la Palatele Victoria și Cotroceni casele astea rămase în întuneric nu se văd.
Tanti Mărioara ne spune că nu a fost contactată vreodată de primărie pentru a i se oferi ajutor. „Nu m-o întrebat nimeni și nici eu nu m-am dus să mă rog. N-am apelat niciodată. Cum am crescut ai mei cinci (copii), așa am mers mai departe. Am și un țâr de pensie, alocația nepoților, am mai ținut o galiță și m-am descurcat, nu m-am dus. Frigider nu am avut, am ținut mâncarea pe unde am putut. Dacă așa am crescut… Nici amu nu e curent acolo (în locul natal – n.r.)”, povestește femeia. Ea e bucuroasă că trăiește și că își poate crește nepoții, lumina ochilor ei.
Cu ajutorul acestor panouri fotovoltaice, viața acestei familii va fi un pic mai bună, însă nu e decât o trecere de la sărăcia energetică extremă la subzistență energetică. Partea bună este că, pentru acești oameni foarte săraci, energia fotovoltaică rezolvă două probleme: accesul facil la electricitate, fără costuri de racordare ridicate, și energia gratuită, fără povara facturilor pe care nu ar fi avut de unde să le plătească. Cum îi afectează pe oameni acest tip de sărăcie energetică?
„Totul e în funcție de mentalitatea oamenilor. Sunt oameni care așa au crescut, nu știu să existe altceva, și-au acceptat soarta și merg mai departe. Sunt unii care reacționează mai greu, așa cum a făcut și mama acestor copii, care a plecat”, spune Dumitru Chisăliță.
„Năcăjâți și pe-ntuneric”
Tot în Prundu Bârgăului, ajungem și la casa soților Maria și George Ispravă, doi bătrâni de aproape 100 de ani. De ei are grijă o nepoată a lor, Sabina, în vârstă de 62 de ani. Femeia ne-a spus că toți trei trăiesc dintr-un ajutor social de 305 lei, trei găini și o vacă ce le dă un pic de lapte.
Își duc traiul într-o casă mică, cu o singură cameră în mijlocul căreia tronează încă, atârnând din tavan, vechea lampă ce lumina încăperea când se lăsa noaptea peste ei. Asociația Energia Inteligentă le-a instalat acum un sistem de panouri fotovoltaice, așa că lampa cu gaz a fost înlocuită de lămpi moderne de tip LED, care le vor face viața un pic mai ușoară.
„Dumnezeu să vă dea sănătate că ați venit, mulțămim foarte frumos! E foarte bine (cu lumină – n.r.). Vaaai, atâția ani am dus-o cu lampă, vai de capul nostru, cu petrol di cela rău, năcăjâți și pe-ntuneric. Numai iarna cât îs de mari nopțile… să stai să n-ai curent, să n-ai nimic…”, ne spune bătrâna Maria.
Casa în care își duce ultimii ani ai vieții e cea în care a crescut. „Aici o fo’ locul părinților, casa lor, am rămas aici. Unde să te duci în vale, la cine să te duci? A fost bine, am fost tari, am putut lucra și am avut de toate cele”, adaugă tanti Maria. Am întrebat-o cum se descurcă acum cu cei 300 lei pe lună, singurul venit după o viață muncită pe câmp, în agricultură. „Ăștia-s bani? N-ai ce cumpăra nimic, toate celea-s scumpe. Patru pite-s 200 (20 lei – n.r.), mai cumperi ceva și s-o dus milionul (100 lei – n.r.) și n-ai nimic. Și până la luna următoare când capeți alți bani, ce faci, cu ce trăiești? Avem puși în pământ vreo doi cartofi și lapte de la văcuță, cu acela scăpăm. Dacă nu, ce-am face? Până amu n-o fost așa scumpe, dar amu e minune”, se plânge bătrâna, în vârstă de 97 de ani.
Dacă în tinerețe a fost sprintenă și muncitoare, acum vârsta își spune cuvântul, la cei aproape 100 de ani. Problemele de sănătate nu au ocolit-o, dar de unde bani de doctor și cine să o ducă acolo? Bărbatul ei nu mai aude, nu poate vorbi și se mișcă foarte greu, însă tot a făcut un efort să se dea jos din pat, ca să vadă curtea plină de oameni. E un moment scurt de bucurie într-o bătrânețe lungă petrecută în singurătate.
În cadrul ușii, ne luăm rămas bun de la bunica Maria, cu ochii în lacrimi. „Amu nu mai veniți aici, așa-i? Nu mai veniți…vai de mine și de mine. N-o să ne mai facă nimeni nicio vizită. Dacă n-ar fi ea (nepoata – n.r.) aici, ar fi vai de capul nostru”.
Puterea de a da lumină
Acolo unde autoritățile se lasă pradă nepăsării sau neputinței, Asociația Energia Inteligentă a dovedit că se poate oferi acces le electricitate și celor nevoiași și care își duc traiul în case izolate. În cei trei ani de când a demarat proiectul „Energie pentru Viață”, asociația a ajutat circa 34 de gospodării, aflate de regulă în zone cu acces auto dificil și unde în cele mai multe cazuri trăiau bătrâni și familii cu copii mici.
Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în șase etape: localitatea Întregalde, Județ Alba (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea (septembrie 2022), satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Județ Harghita (decembrie 2022), comunele Leșu (iunie 2023) și Prundul Bârgăului (iulie 2023), ultimele două aflate în județul Bistrița-Năsăud.
Asociația s-a bazat pe o comunitate formată din sponsori și voluntari în jurul acestui proiect, implicați în toate etapele – de la cercetarea pe teren a cazurilor, la achiziția, transportul și montajul echipamentelor. Un ajutor crucial a venit de la Asociația Jeep Club România, dar și de la alți pasionați de off-road, care și-au oferit timpul, banii și energia pentru această cauză.
„Care este puterea acestei comunități? De a da lumină”, îmi spune Dumitru Chisăliță.
Sărăcia energetică de la firul ierbii, o necunoscută
Problema gospodăriilor care nici astăzi nu au electricitate se poate rezolva dacă efortul acesta la scară mică se va multiplica, printr-un parteneriat public-privat sub autoritatea Ministerului Energiei. Soluțiile vor veni doar cunoscând situația la firul ierbii a acestor gospodării – care trebuie identificate în teren. În funcție de numărul, tipul și amplasamentul acestora, trebuie aplicate măsuri concrete, adaptate specificului fiecărei gospodării și ținând cont inclusiv dacă au acces auto, sunt fără acces auto sau cu acces dificil, subliniază președintele Asociației Energia Inteligentă.
Experții Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE) au atras atenția că în România profilul consumatorilor vulnerabili de energie este, de obicei, analizat de ministerele responsabile de tratarea sărăciei energetice cu referință insuficientă la date concrete din teren, studii de caz sau alte detalii legate de mediul de viață al acestor oameni (regiuni montane/de câmpie, rural/urban, locuințe informale etc.). Măsurile generalizate la nivel de populație sau care nu fac distincție între vulnerabilități nu pot produce o acoperire corectă a nevoilor diferitelor categorii de gospodării, au semnalat experții ORSE (detalii, AICI).
Celei de-a șasea etape a proiectului „Energie pentru Viață” i s-au alăturat în calitate de parteneri media: InvesTenergy, Energy Center, NewsEnergy, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Financial Intelligence, The Diplomat, Spot Media și EM360 Studio.
ARTICOLE SIMILARE:
Anca Sinea, ORSE: Avem nevoie urgent de o strategie națională pentru a trata sărăcia energetică
Oamenii luminii. Energie pentru viață în casele izolate din Munții Apuseni // REPORTAJ
Asociația Energia Inteligentă aduce încă o dată „Energie pentru Viață”, acum în Munții Vrancei
Energie curată la stânele din Munții Căpățânii // REPORTAJ
Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea I