Skip to main content

Asociația Energia Inteligentă a montat panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate situate în satul Puntea Lupului din Munții Ciucului, județul Harghita, prin proiectul „Energie pentru viață”, cu sprijinul acordat de compania Electrica Furnizare, care a susținut integral această a doua etapă a proiectului.

”Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în astfel de proiecte cu impact asupra societății, proiecte care pot schimba în bine viața semenilor noștri și care în același timp au un puternic mesaj social. Dezvoltarea durabilă pe care ne-o dorim cu toții se poate obține doar arătând grijă față de oameni și mediu. Prin <<Energie pentru viață>> am reușit să schimbăm în bine viața beneficiarilor acestui proiect, aducând pentru prima dată curent electric în casele lor, în timp ce am folosit energie din surse regenerabile. Una din casele beneficiare ale proiectului nostru este locuită de o familie cu patru copii. Uimirea și bucuria pe care am văzut-o în ochii copiilor atunci când au aprins lumina pentru prima dată în casa lor este cea mai mare mulțumire pe care ne-o puteam dori. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care ne-au încurajat și susținut de-a lungul acestui proiect și în special companiei Electrica Furnizare, care a făcut posibilă și a doua etapă a demersului ”Energie pentru viață”. Sperăm să nu ne oprim aici, ci să devină o tradiție și să continuăm acest proiect și în anii următori”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Energie pentru viata - sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta

Energie pentru viata – sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta

Proiectul ”Energie pentru viață” a fost lansat de Asociația Energia Inteligentă în luna martie a acestui an, cu scopul de a atrage finanțările necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice în gospodării fără curent electric, situate în zone montane izolate.

Energie pentru viata - sursa: Asociatia Energia Inteligenta

Energie pentru viata – sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta

În România, conform unei situații întocmite de ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric. Deși necesare, investițiile pentru conectarea acestor gospodării la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar, șansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici.

În același timp, finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă, astfel, un număr îngrijorător de gospodării nu au șanse de a avea energie electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viață”, Asociația Energia Inteligentă și-a propus atât atragerea finanțărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificate care se găsesc în România la ora actuală și necesitatea ca un număr cât mai mare de corporații să se implice în astfel de proiecte astfel încât Energia să apară în Viața tuturor.

Partenerii media ai proiectului sunt: InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, NewsEnergy, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Financial Intelligence, The Diplomat, Spot Media și EM360.

ARTICOLE SIMILARE:

Oamenii luminii. Energie pentru viață în casele izolate din Munții Apuseni // REPORTAJ

Energie gratuită de la soare pentru 20 de familii nevoiașe, fără acces la electricitate

Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea I

Analiză InfoClima: Cât de mare este sărăcia energetică în România. Particularități urban – rural

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni