Skip to main content

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregătește pentru companiile din sectorul energiei electrice și cel al gazelor naturale noi prevederi restrictive, care încalcă principiul dreptului la proprietate și cel al economiei de piață. Mai exact, ANRE vrea să oblige toți titularii de licență să anunţe instituția cu cel puțin un an înainte dacă vor să-și vândă din active sau din acțiuni.

Iată ce prevede mai exact proiectul de ordin al ANRE:

„(1) Titularul licenţei notifică ANRE intenţia de a efectua modificări ale statutului juridic, în sensul fuziunii/divizării/transformării, în urma cărora:

  1. a) activele corporale destinate activităţilor autorizate prin autorizaţia de înfiinţare se vor transmite sau vor aparţine altei/altor persoane

și/sau

  1. b) valoarea capitalului social existent se reduce, într-o tranşă sau pe ansamblu, cu cel puţin 5%. Prin capital social existent al titularului licenţei se înţelege capitalul social iniţial, la data emiterii licenţei, sau capitalul social existent la data ultimei modificări, obţinut prin creşteri ori scăderi ale capitalului social iniţial, realizate ulterior emiterii licenţei.

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se transmite cu cel puțin 12 luni înainte de data de la care fuziunea/divizarea/transformarea își produce efectele.”

Puteți citi integral proiectul aici: Ordin_comun_modificare_ordine_EE+GN.

România, în infringement din cauza încălcării regulilor privind piața liberă

Acest nou proiect încalcă principiile dreptului la proprietate și cel al economiei de piață, garantate de Constituția României și de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. El vine după o serie de alte modificări legislative care au încălcat la rândul lor regulile pieței libere și afectat mult planurile de afaceri ale companiilor din sectorul energetic românesc, fie că vorbim de electricitate sau gaze.

Chirita Dumitru

Dumitru Chiriță, președintele ANRE

Comisia de Industrii din Camera Deputaților, de pildă, a decis ca producătorii de gaze să fie obligați să vândă pe bursa locală cel puțin 50% din producție. Președintele ANRE, Dumitru Chiriță (foto), a fost vicepreședinte al acestei Comisii. Acum, România se află la un pas de Curtea de Justiție a UE din cauza acestei decizii susținute de Comisia de Industrii.

De asemenea, efecte grave în piață a avut întoarcerea la prețuri reglementate, decisă la Guvern la finele anului trecut, prin OUG 114/2018. Nu doar că producătorii sunt decapitalizați, iar facturile populației la gaze și energie nu au scăzut, dar prețurile pentru marii consumatori au crescut foarte mult.

Toate aceste modificări legislative, dar și decizia statului de a confisca toate profiturile companiilor de stat din energie, inclusiv din banii de investiții, nu au rămas fără efect: cel mai mare proiect de producție a gazelor naturale din Marea Neagră este blocat, iar România a ajuns în acest an importator net de electricitate.

ARTICOLE SIMILARE:

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

Stoica, BRM: OUG 114/20118 a dus la scumpirea masivă a gazelor din producția internă

România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici