După ce a fost lansat cu o întârziere de câteva luni, programul Casa Verde Fotovoltaice, cel mai așteptat program de subvenții pentru persoane fizice din acest an, se confruntă încă de la debut cu numeroase probleme, care au ridicat suspiciuni serioase de fraudă. Instalatorii din Alba au sesizat că înscrierea unei cereri în aplicația informatică manual, conform procedurilor aprobate, dura cel puțin 10 minute. În schimb, alții au folosit roboți care au permis o rată medie a înscrierilor de 8 dosare/minut. „Campioane” la viteza de înscriere au fost regiunile Sud-Vest Oltenia și Centru.
- Manualul de acces la aplicația informatică pentru înscrierea cererilor de finanțare a fost schimbat cu doar o zi înainte de lansarea înscrierilor pentru accesarea subvențiilor din programul Casa Verde Fotovoltaice.
- Mai mulți instalatori au primit parola de acces cu foarte mare întârziere, unii după ora închiderii înscrierii, alții deloc.
- Aplicația informatică a fost concepută în așa fel încât să permită folosirea de „roboți”.
Acestea sunt doar câteva dintre neregulile grave semnalate de câțiva instalatori din țară.
Instalatorii validați din Alba arată că, după ce programul a început cu o amânare de câteva luni, pe 10 septembrie 2019 la ora 10:00, a fost deschisă sesiunea de înscriere, însă aplicația a „funcționat” doar 6 ore, după care a fost oprită pentru “verificări”.
„În acest interval, cei 6 instalatori validați din Alba au reușit să înscrie sub 100 de dosare. În același timp, pe regiunea Centru (unde este arondat județul Alba) au fost înscrise peste 2.500 de dosare, iar locurile “dispăreau” cu o viteză de 8 dosare pe minut, practic 80% din fonduri fiind deja epuizate…”, au transmis aceștia, într-un comunicat.
Nereguli care au prejudiciat procesul înscrierilor în program
Iată ce spun instalatorii din Alba:
1) Data începerii înscrierii (marți, 10 septembrie 2019 ora 10:00) a fost comunicată instalatorilor sâmbătă (!!) dimineața (7 septembrie 2019).
Deoarece eliberarea documentelor necesare înscrierii necesită mai mult de o zi (ex . certificatul fiscal de la ANAF necesită 2-3 zile), majoritatea clienților nu au avut timpul necesar sa obțină documentele și implicit nu au avut nicio șansă să prindă un loc în program. Asta după ce AFM ne asigura, cu câteva zile în urmă, la semnarea contractelor, că vom fi anunțați din timp când vor deschide înscrierile.
2) Manualul de utilizare a fost schimbat fără a înștiința instalatorii, în ultima zi înaintea înscrierii (9 septembrie 2019).
Instalatorii validați nu au avut acces la aplicație pentru a o testa și se familiariza cu ea până la ora de deschidere a înscrierilor.
3) Mai mulți instalatori au primit parola de acces cu foarte mare întârziere, unii după ora închiderii înscrierii (16:30), alții deloc sau a trebuit să încerce de pe mai multe adrese de e-mail.
4) Aplicația informatică a fost concepută (probabil intenționat…) în așa fel încât să permită folosirea de „roboți” (programe care înscriu automat sute de cereri pe oră, pentru a ocupa locurile disponibile).
Și așa a funcționat toată dimineața, până în jur de ora 15:00 când, brusc, cineva din AFM s-a deșteptat și a activat protecția anti-roboți (cod “captcha”), probabil după ce “băieții deștepți” și-au terminat treaba, dimineața rata înscrierilor fiind în medie de 8 dosare/minut, în condițiile în care instalatorii onești, care făceau operațiunea manual, conform ghidului, aveau nevoie de cel puțin 10 minute pentru înscrierea unui dosar.
„Considerăm că elementele de mai sus sunt suficiente pentru a suspecta corectitudinea procesul de înscriere a dosarelor. Credem că implementarea unei limite de dosare pe care un instalator validat le poate înscrie zilnic în aplicație ar fi prevenit o bună parte din probleme. Sperăm că AFM va investiga aspectele menționate și vor face publice rezultatele, cât și numărul de dosare înscrise de fiecare instalator. De asemenea, sperăm că vor lua măsuri pentru a îndrepta lucrurile acolo unde s-au constatat nereguli, pentru că ar fi păcat ca un program cu scop nobil să se transforme într-un fiasco”, au transmis instalatorii din Alba.
Semnatarii sunt Dorin Fleseriu – Delphi Electric SRL, Geroge Lorincz – EneRom SRL, Florin Fleseriu – Ecovolt SRL, Botanel Ionatan – Electrotimeia SRL și Pop Vasile – Electra Exim SRL.
Suspiciuni de fals în acte
O altă problemă care trezește suspiciuni este că modelul cererii de finanțare a fost modificat și publicat în formă actualizată pe site-ul AFM miercuri, pe 4 septembrie.
„Anumiți instalatori au făcut liste de așteptare și au semnat deja cererile cu clienții, așteptând să se dea drumul la program. Dacă modelul de cerere s-a schimbat, dar trebuie să recompletezi fiecare cerere, când ai adus toți clienții la tine în 2-3 zile? Dacă vii cu cereri atât de multe completate atât de repede, cum se cheamă? Fals în acte, fiindcă o cerere durează să o completezi și atunci au semnat probabil instalatorii”, ne-a spus un specialist din piață.
Jumătate din fondurile disponibile, rezervate deja
Administrația Fondului de Mediu (AFM) a luat la analizat dosarele depuse marți pentru accesarea subvențiilor în programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice. Peste 13.000 de dosare au fost depuse în doar câteva ore, însă analiza este aproape de final, iar accesul la aplicația informatică de înscriere va fi reluat curând, ne-a declarat președintele AFM, Cornel Brezuică.
- Din datele obținute de NewsEnergy, liderul cererilor de finanțare depuse a fost zona Oltenia, unde, conform calculelor noastre, în circa șase ore au fost înscrise în aplicație 450 de cereri pe oră. Dacă în Oltenia au fost rezervate integral fondurile, rămânând doar 263 de lei disponibili, destul de aproape a fost și regiunea Centru, unde din cele 62,8 milioane lei disponibile au fost rezervate în șase ore 52,8 milioane lei. Citiți mai multe AICI.
Vedeți ce fonduri mai sunt disponibile pe fiecare regiune aici: Subvenții panouri fotovoltaice: când se va relua accesul la aplicația de înscriere și ce fonduri mai sunt disponibile pe regiuni
ARTICOLE SIMILARE:
OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an