Cererea de gaze naturale va înregistra o creștere de 15% în următorii 15 ani, cea mai mare rată dintre combustibilii fosili. Ea va fi susținută de consumul mai mare din economiile emergente și de extinderea utilizării gazelor naturale lichefiate (GNL) în mai multe state, a declarat Alessandro Agosta, partener la firma globală de consultanță McKinsey & Company.
Agosta a explicat că, în urma restricțiilor cauzate de criza COVID-19, cererea de petrol a suferit, în timp ce gazele naturale au devenit mai reziliente, se arată într-un articol publicat recent de Institute of Energy for South-East Europe (iene.eu).
Conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie, cererea globală de petrol a scăzut anul trecut cu 8%, la niveluri joase istorice, iar cererea de gaze naturale a înregistrat o scădere de 2,5% față de 2019.
„Este mai dificil să înlocuiești gazele naturale utilizate în producția de ciment sau oțel. De aceea decarbonizarea sectorului nu va însemna neapărat o reducere a consumului de gaz. Va exista o decarbonizare, dar ea va veni din echipamente de eficiență energetică sau tehnologii de captare a carbonului”, a afirmat acesta, adăugând că aceste tehnologii vor contribui la un viitor mai verde pentru gaze naturale.
Cea mai mare creștere în cererea de gaze va veni de la economii în creștere precum China sau Brazilia, în timp ce Europa, cu o piață mai matură a gazelor, va avea o creștere destul de mică a cererii. De asemenea, se așteaptă ca GNL-ul să joace un rol-cheie în creșterea cererii de gaze naturale la nivel global.
În raportul LNG Outlook 2020, compania Shell a arătat că cererea globală de GNL a crescut cu 12,5%, la 350 milioane tone, în 2019 și se estimează să se dubleze la 700 milioane tone până în 2040. Această majorare semnificativă consolidează rolul în creștere al GNL-ului în tranziția spre un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.
„Credem că GNL-ul este segmentul de gaze naturale care va înregistra cea mai mare creștere. Este o tehnologie dovedită și deja există multă preocupare pentru a face o industrie a LNG-ului verde, ceea ce e un semn bun”, a mai notat Agosta, conform sursei citate.
- În opinia sa, conductele de gaze naturale vor continua totuși să rămână foarte importante, chiar și în contextul dezvoltării GNL-ului: „Anticipăm că GNL-ul va crește la o cotă de 18%, ceea ce înseamnă că circa 80% din gaz va merge prin conducte. În piețe mature ca cea a Europei, în mod inevitabil va fi mai puțină nevoie de noi conducte de mare capacitate, dată fiind saturația pieței”.
Descoperirea de gaze naturale din Turcia, „un mare succes”
Descoperirea Turciei de 405 miliarde metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră, anul trecut, a consolidat rolul țării în regiune. Agosta a numit această descoperire „un mare succes” și a spus că poziția geografică a țării o face un centru foarte important de distribuție în regiune.
Aceasta a fost cea mai mare descoperire offshore de gaze naturale făcută la nivel global în 2020. Turcia își acoperă cea mai mare parte a necesarului său de gaze naturale din importuri. Descoperirea îi va reduce factura importurilor de gaz, care totalizează circa 12 miliarde de dolari anual. Țara a importat 48,1 miliarde metri cubi anul trecut, în creștere cu 6,5% față de anul precedent.
Puteți citi articolul original în limba engleză AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Asociere Engie – Equinor pentru producția de hidrogen „albastru”, din gaze naturale
Endesa vrea să investească 2,9 miliarde euro în 23 de proiecte de hidrogen verde în Spania