Skip to main content

Lideri internaționali în sectorul energiei și climei din cele mai mari economii ale lumii vor lua parte la AIE–COP 26 Net Zero Summit, care va avea loc pe 31 martie. Co-găzduită de Directorul Executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, summitul este un pas important înaintea reuniunii COP26 din noiembrie, de la Glasgow. Participanții vor examina cum statele pot lucra împreună pentru a reduce într-un mod mai eficient emisiile de gaze cu efect de seră până la nivelul net-zero, în acord cu țintele internaționale agreate în comun.

AIE–COP 26 Net Zero Summit va include un dialog între reprezentanții celor mai mari economii ale lunii, care sunt și marii poluatori. Printre participanți se vor număra reprezentantul special pentru schimbările climatice al SUA, John Kerry, reprezentantul special pentru schimbările climatice al Chinei, Xie Zhenhua, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, Ministrul indian al Energiei, Raj Kumar Singh, a anunțat AIE.

„Ambițiile globale tot mai mari pentru energie curată și climă trimit un semnal evident. Peste 120 de guverne și-au anunțat intențiile de a-și reduce emisiile la zero până la mijlocul secolului. Acum trebuie făcută o muncă uriașă pentru a transforma ambițiile în realitate: țintele pe termen lung în sine nu sunt suficiente, așa cum arată revenirea emisiilor globale de CO2”, a declarat Fatih Birol, Directorul Executiv al AIE.

Pentru a ne atinge țintele climatice, următorii zece ani trebuie să fie un deceniu de livrare, nu deliberare. De aceea, Marea Britanie, ca gazdă a COP26, presează pentru o colaborare internațională mai puternică în privința schimbărilor climatice, aceasta fiind o prioritate de top”, a spus, la rândul său, Alok Sharma, președintele COP26.

Lideri de top din sectorul energetic și al climei care vor participa la summit reprezintă state care împreună contribuie la cea mai mare parte a consumului global de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv Belgia, Brazilia, Chile, Columbia, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia și Spania. De asemenea, la eveniment vor participa reprezentanți recunoscuți din mediul de afaceri și societatea civilă.

Iată principalele aspecte ce vor fi dezbătute:

Pentru a ajuta statele să își transforme ambițiile în acțiuni coerente, AIE va publica pe 18 mai prima foaie de parcurs pentru sectorul energetic în vederea atingerii nivelului de emisii nete zero până în 2050.

Toate sesiunile vor fi transmise online. Găsiți mai multe detalii AICI.

CITEȘTE ȘI: 

Analiză InfoClima: De ce e relevantă o creștere de 1.5-2 grade Celsius a temperaturii globale

ARTICOLE SIMILARE:

Răzvan Nicolescu a înființat Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU

Frans Timmermans, către autoritățile române: Cărbunele nu are niciun viitor

Planurile ambițioase pentru climă ale administrației Biden-Harris. Prima mutare: SUA reintră în Acordul de la Paris