Skip to main content

Sorin Boza a fost înlocuit de la conducerea Complexului Energetic Oltenia din cauza prejudiciilor aduse companiei şi a faptului că nu a fost selectat în mod legal, afirmă ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Ieri a fost un Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia destul de lung, toată ziua, şi s-a discutat raportul pe care l-am trimis, al corpului de control al ministrului Energiei care a rămas definitiv în urma pronunţării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie şi le-am mai trimis şi raportul corpului de control al prim-ministrului, care mi-a parvenit din decembrie, făcut în 2018, care până acum nu fuseseră trimise CS-ului”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Popescu, aceste controale au relevat prejudicii de 600 de milioane de lei ca urmare a managementului defectuos.

  • „Trebuiau luate măsuri, pentru că perioada vizată includea şi actualul Directorat. În raportul corpului de control al prim-ministrului era prevăzut că au fost descoperite nereguli inclusiv în ceea ce priveşte modul de selectare a membrilor Directoratului. Până acum nimeni nu a spus nimic. Că nu a fost selectat un director general, ci a fost selectat un Directorat şi, din rândul Directoratului, ales de către CS un director general, care nu a fost ales din lista scurtă, ci din afara listei scurte. Aceasta referitor la domnul Sorin Boza. Toate acestea coroborate, CS probabil a tras concluzia că este mai bine să-l schimbe”, a continuat oficialul guvernamental, citat de Agerpres.

Complexul va plăti certificatele de dioxid de carbon pe 2019

Ministrul a mai spus că este convins că producătorul de energie pe cărbune va putea plăti certificatele de dioxid de carbon aferente anului trecut, care trebuie decontate până în aprilie.

„Avem acel memorandum pe care l-am aprobat în Guvern cu ajutorul de salvare de 1,2 milioane de lei. Am dat drumul în circuitul de avizare a ordonanţei care pune în aplicare acel memorandum, cu clauză suspensivă că intră în vigoare la aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat şi mergem pe ce am stabilit în acel memorandum, că dacă nu returnează, trece în ajutor de restructurare, cu trecerea pe gaz a unor unităţi de la Craiova şi Turceni şi cu realizarea parcului solar, adică ne ţinem de ce prevede memorandumul”, a susţinut Popescu.

El s-a declarat optimist că acest ajutor va fi aprobat de Comisia Europeană şi a adăugat că va merge personal la Bruxelles să explice faptul că sistemul energetic al României nu poate funcţiona fără Complexul Energetic Oltenia.

Sursa foto: gov.ro

ARTICOLE SIMILARE:

Grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil

Ministrul Economiei: În 2020, vom elimina toate barierele de preț la energie electrică și gaze naturale

Un producător de energie a fost la un pas de a rămâne fără furnizor de electricitate

Plătim din greu poluarea. CE Oltenia a scumpit energia cu peste 10% din cauza certificatelor de emisii