Skip to main content

Energia are încă un potențial enorm pentru investiții. De la creșterea eficienței energetice în industrie și clădiri, la energia nucleară, resursele de gaze offshore, oportunitățile sunt ridicate. Totuși, legislația a creat dezechilibre în piață, iar investițiile în Marea Neagră bat pasul pe loc, într-un context geopolitic regional deloc simplu. Acestea au fost câteva dintre subiectele abordate ieri, la cea de-a doua ediție a evenimentului Energy Summit 2019 organizat de Newsweek.

Iată principalele declarații ale participanților la 2019 Energy Summit:

PANEL 1: Principalele direcții în care se îndreaptă piața energiei din UE

Bryan Jardine, managing partner Wolf Theiss: Energia are un potențial enorm. Vedem investitori care se uită la acest sector, suntem optimiști. Ca firmă de avocați monitorizăm legislația.

Melania Amuza, avocat: Cred că vectorii de creștere a eficienței energetice sunt vectorul industrial și vectorul de clădiri. Eficiența energetică a clădirilor este foarte jos pe lista de priorități. Ce este necesar: aportul financiar inițial, ca input de cashflow, și de riscare a investiției în proiecte de eficiență energetică. Piața ESCO (a contractelor de performanță energetică – n.r.) este la un nivel foarte jos.

Claudiu Dumbrăveanu, director general al direcției generale piața de energie și prețuri al ANRE: Toată lumea vorbește de OUG 114/ 2018, o să mă refer tangențial la ea. Dacă va fi aprobată sau modificată de Parlament, nu știu. Ca prim efect al acestei ordonanțe, Comisia Europeană a activat o clauză împotriva României, clauză blocată la CJUE, pentru că introducea bariere împotriva exporturilor de gaze naturale. Acum suntem în ultima fază: trebuie să ne conformăm deciziei Comisiei Europene până la 26 decembrie, adică să modificăm legislația.

Citiți articolul complet pe Newsweek.ro.

(SURSA FOTO: Newsweek.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

Declarație halucinantă a ministrului Economiei, Niculae Bădălău: De ce să vindeţi Hidroelectrica? Căpuşaţi-o în continuare!

Nota de plată venită de la Guvern și Parlament: românii au ajuns să suporte prețuri duble la gaze și energie față de state din vest

Iohannis: E nevoie de consolidarea regimului sancționator pentru neglijență în serviciu la ANRE, nu de relaxarea lui

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

ALARMĂ: Autoritățile recunosc, în sfârșit, că rușii ar putea întrerupe livrările la iarnă și nu vom avea destule gaze

ANALIZĂ. Catastrofă pe piața gazelor: factura importurilor rusești, mai mare cu peste 70%; americanii, alungați din M. Neagră; BRUA, întârziată 

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși