Skip to main content

Alături de politicile și reglementările publice, toate sectoarele societății și ale economiei au un rol în tranziția către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic. De aceea, Comisia a lansat ieri o consultare publică cu privire la noul Pact climatic european.

Această inițiativă este menită să ofere cetățenilor și părților interesate o voce și un rol în conceperea de noi acțiuni în domeniul climei, în schimbul de informații, în lansarea de activități la nivel local și prezentarea de soluții pe care alții să le poată urma, a transmis, într-un comunicat, Comisia Europeană.

Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni. Contribuțiile vor fi utilizate pentru a defini Pactul climatic, care va fi lansat înainte de Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care va avea loc la Glasgow în noiembrie 2020 (COP26).

  • Punctele de vedere, propunerile pot fi depuse AICI.

De asemenea, ieri Comisia a început în mod oficial să lucreze, odată cu publicarea evaluărilor inițiale ale impactului privind viitorul mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și privind revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, două dintre celelalte instrumente de politică importante din cadrul Pactului ecologic european.

În plus, colegiul comisarilor a adoptat o propunere de desemnare a anului 2021 drept Anul european al căilor ferate pentru a evidenția beneficiile pentru climă generate de intensificarea utilizării rețelei feroviare pentru transportul de pasageri și de mărfuri.

Neutralitatea emisiilor, consfințită prin Legea Climei

Ursula von der Leyden - sursa: Comisia Europeana

Ursula von der Leyden – sursa: Comisia Europeana

De asemenea, Comisia Europeană a prezentat ieri o propunere de consacrare în legislație a angajamentului politic al UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, pentru a proteja planeta și cetățenii.

Prin intermediul actului legislativ european privind clima, Comisia propune un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de reducere la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

Instituțiile UE și statele membre sunt obligate în mod colectiv să adopte măsurile necesare la nivelul UE și la nivel național pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

 „Acționăm astăzi pentru ca UE să devină primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Actul legislativ privind clima reprezintă traducerea în termeni juridici a angajamentului nostru politic și ne plasează în mod ireversibil pe calea către un viitor mai durabil. Acesta constituie elementul central al Pactului ecologic european, oferind previzibilitate și transparență pentru industria și investitorii europeni. De asemenea, actul legislativ privind clima stabilește direcția pentru strategia noastră de creștere verde și garantează faptul că tranziția va fi treptată și echitabilă”, a declarat ieri Președinta CE, Ursula von der Leyen.

Actul legislativ privind clima include măsuri pentru a monitoriza progresele înregistrate și pentru a ne adapta acțiunile în consecință, pe baza sistemelor existente, cum ar fi procesul de guvernanță pentru planurile naționale privind energia și clima ale statelor membre, rapoartele periodice ale Agenției Europene de Mediu și cele mai recente dovezi științifice privind schimbările climatice și impactul acestora. Progresele vor fi analizate o dată la cinci ani, în conformitate cu evaluarea la nivel global prevăzută în Acordul de la Paris.

Mai multe detalii găsiți AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Cât de pregătită e industria din România să capitalizeze oportunitățile uriașe aduse de Green Deal?

Noul PNIESC: România îşi propune o ţintă de regenerabile de cel puţin 30,7% în anul 2030

România Eficientă: Noi standarde obligatorii privind temperatura ideală din locuinţe, spitale şi şcoli

Un român, ales raportor privind Pactul Ecologic al UE. „Oltenia şi Valea Jiului nu pot trece la economia verde fără fonduri europene”

Alessio Menegazzo, Enel România: Consumatorul trebuie pus în centrul politicilor publice