Skip to main content

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) va organiza pe 26 aprilie, la Paris, Summit-ul global privind tranzițiile la energie curată centrate pe oameni și incluzive. Evenimentul va oferi miniștrilor, factorilor de decizie politică, directorilor executivi, reprezentanților tinerilor, vocilor indigene și altor experți internaționali o platformă pentru a se angaja în discuții vitale despre unele dintre cele mai presante probleme socio-economice aflate în centrul tranzițiilor energetice corecte și incluzive, potrivit IEA.

Discuțiile summit-ului vor explora provocările și oportunitățile cheie pentru a asigura o tranziție energetică verde justă, inclusiv locuri de muncă și competențe, protecția lucrătorilor, dezvoltare socială și economică, egalitate, incluziune socială, corectitudine și participarea publicului, arată IEA.

Observatorul global al tranzițiilor la energie curată centrate pe oameni

De altfel, cei interesați de studii de caz de bune practici din întreaga lume privind programele și politicile de energie verde centrate pe oameni și incluzive au la dispoziție platforma Observatorul global al tranzițiilor la energie curată centrate pe oameni.

Studiile de caz ale Observatorului Global sunt împărțite în patru teme și douăsprezece subiecte, reflectând recomandările Comisiei Globale pentru Tranzițiile la Energie Curată centrate pe oameni.

Locurile de muncă decente și protecția lucrătorilor sunt un element crucial al unei tranziții către o energie curată centrată pe oameni. Guvernele, factorii de decizie, comunitatea muncii și alte părți interesate trebuie să lucreze în tandem pentru a dezvolta măsuri de susținere și pentru a facilita investițiile în formare pentru lucrătorii și comunitățile afectate de trecerea către energie curată, arată IEA.

Tranziția către energie curată este o oportunitate de a promova dezvoltarea economică, un mediu mai sănătos și o calitate mai bună a vieții pentru toți. Alinierea politicilor de energie curată și accesibilitate, construirea și consolidarea industriilor locale de energie sustenabilă și îmbunătățirea eficienței energetice pot reduce sărăcia energetică și pot spori securitatea energetică, accesibilitatea și rezistența.

De asemenea, integrarea genului, egalității și incluziunii sociale în politicile de energie curată este esențială pentru a atenua riscul de impact disproporționat asupra anumitor grupuri, creând în același timp oportunități pentru toți de a contribui la tranziția energetică.

  • Aceasta include identificarea și abordarea nevoilor și priorităților grupurilor marginalizate istoric, proiectarea politicilor pentru a asigura o distribuție echitabilă a beneficiilor și integrarea generațiilor tinere în procesele de luare a deciziilor.

Implicarea comunității și participarea publicului, inclusiv a persoanelor demografice mai tinere, sunt esențiale pentru asigurarea succesului tranzițiilor la energie curată centrate pe oameni. O astfel de implicare ajută la construirea sprijinului public, la încorporarea perspectivelor locale, la primirea de idei inovatoare de la o varietate de părți interesate și la crearea planurilor de tranziție energetică care sunt durabile, adecvate și fezabile la nivel local”, potrivit datelor IEA.

Mai multe detalii găsiți AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE, primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj