România are nevoie de o strategie pentru a traversa cu succes tranziția spre o economie verde. Trebuie să înțelegem care sunt zonele de competitivitate pe care le avem ca țară și unde pot fi canalizate investițiile. Însă aceste zone de competitivitate nu pot fi stabilite într-un birou cu câțiva oameni. E nevoie de o consultare foarte amplă cu toate sectoarele economiei României, ca politicienii să înțeleagă la ce ținte se pot angaja. Avem nevoie de o tranziție realistă, iar în acest proces trebuie să ne bazăm cât mai mult pe propriile resurse de care dispunem, precum gazele naturale.
Acestea sunt câteva idei principale analizate în cadrul emisiunii Energy Trends realizate la EM360 Studio, de către cei doi invitați: Cătălin Niță – Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG) și Radu Burnete – Director Executiv al Confederației Patronale Concordia.
În plin proces de tranziție spre economia verde, suntem încă într-o zonă destul de mare de incertitudine. „Știm unde vrem să ajungem, care sunt țintele pentru 2030 sau 2050, dar ceea ce nu știe încă nimeni cu foarte mare siguranță este cum vom reuși să ajungem acolo”, a spus Radu Burnete.
De aceea e important să păstrăm o anumită neutralitate tehnologică și să lăsăm piața să descopere care sunt cele mai bune soluții și tehnologii pentru ca economia României să reușească să atingă aceste ținte. O resursă principală pe care ne putem dezvolta este gazul natural, pe care încă îl avem din abundență, fiind al doilea producător din UE, a declarat Cătălin Niță.
Iată, pe scurt, principalele declarații:
În acest context, Legea offshore trebuie modificată, pentru că, așa cum e în forma actuală, „nu beneficiază nimeni de pe urma ei: nici statul român, nici populația, nici investitorii”, a adăugat Directorul Executiv al FPPG.
„Apropo de câinele care pleacă de la măcelărie: cu toți suntem patrioți și ne iubim țara, dar trebuie să înțelegem că lumea asta e mare și investitorii aceștia pe care îi vrem nu se uită doar la România și e <<România sau nimic! >> Să ne imaginăm că ne putem raporta la ei cu o atitudine de <<Take it or leave it!>> e o mare greșeală și vom descoperi ce colegii din industria de gaze au descoperit: dacă atitudinea noastră e inflexibilă, investitorul va spune: <<Ok, există și alte oportunități pe lumea asta și o să mă duc acolo! >>”, a mai spus, la rândul său, Radu Burnete, Director Executiv al Concordia.
„Dialog și fundamentare. Cred că acestea sunt cele două cuvinte-cheie”, a completat Directorul Executiv al FPPG. Astfel, politicienii trebuie să dea legi pe care industriile, mediul de afaceri să le poată respecta.
Ascultați integral noua emisiune din seria Energy Trends, realizată la EM360 Studio, pentru a afla ce alte recomandări au făcut reprezentanții celor două mari organizații pentru ca România să se înscrie într-o cursă realistă și de succes.
***
Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.
DIN ACEEAȘI SERIE:
ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații
ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei