Centrul pentru Studiul Democrației, una dintre cele mai importante organizații care contribuie la studiul sărăciei energetice în România, a înființat Observatorul Român al Sărăciei Energetice, un proiect în premieră la nivel național. Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național. Totodată, a fost creat un grup de lucru multidisciplinar format din experți, cu scopul de a identifica cele mai bune soluții pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației, mai ales în contextul pandemiei și al crizei prețurilor ridicate la energie.
Sărăcia energetică este o provocare importantă la nivel național, ce necesită resurse substanțiale pentru combaterea eficientă a acesteia. Sistemul actual de ajutorare a celor aflați în situație de sărăcie energetică, structurat în special prin intermediul legii consumatorului vulnerabil, exclude în continuare multe gospodării în nevoie. De fapt, direcționarea greșită a ajutoarelor este una dintre principalele probleme ale sistemului existent.
„Prin Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), aducem la aceeași masă experți de vârf din diverse domenii relevante pentru peisajul sărăciei energetice din România. Împreună, ne propunem să deblocăm resursele necesare pentru a înțelege mai bine cauzele fundamentale ale sărăciei energetice pe plan local, impactul acestui fenomen și măsura în care politicile existente pot fi îmbunătățite pentru a combate fenomenul în manieră eficientă. ORSE promovează soluții bazate pe analize aprofundate, date și un schimb european de idei”, declară Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonatorul acestui proiect.
Observatorul Român al Sărăciei Energetice are ca misiune:
- Să contribuie la creșterea capacității instituțiilor-cheie de luare a deciziilor, prin contribuții și acces la analize și date relevante și de actualitate privind sărăcia energetică în Romania.
- Să faciliteze un dialog public informat cu privire la problemele legate de sărăcia energetică la nivel național.
- Să sprijine procesul legislativ complet și elaborarea normelor de aplicare, respectând în același timp angajamentele europene privind tranziția durabilă și justă.
- Să asigure o comunicare strategică directă cu actorii relevanți, printr-o voce unificată a experților recunoscuți în domeniu.
Aproape unul din doi români este expus la riscul sărăciei energetice
Sărăcia energetică este un fenomen larg răspândit în toate țările europene, însă statele foste comuniste sunt mai afectate de manifestările sale. De altfel, în perioada 21 – 25 februarie 2022, are loc Săptămâna internațională de acțiune împotriva sărăciei energetice, în care experți, factori de decizie politică și practicieni în domeniu se reunesc pentru a identifica soluții practice pentru atenuarea acestei probleme cu efecte ample asupra condiției economico-sociale a celor afectați,
În România, veniturile mici, traiul în locuințe ineficiente și, implicit, consumul ridicat de energie sunt factori ce creează un risc mare ca multe familii să se confrunte cu sărăcia energetică. De asemenea, gospodăriile rurale sunt mai vulnerabile în fața sărăciei energetice față de cele din mediul urban, din cauza veniturilor scăzute, a condițiilor de viață necorespunzătoare și a accesului redus la infrastructură, care creează contextul dependenței de lemne pentru asigurarea nevoilor energetice în gospodării.
- La nivel național, pentru 45,3% din populație facturile la energie reprezintă o povară prea grea în bugetul gospodăriei proprii, plătind peste 10% din bugetul de familie pentru acestea, conform studiului „Sărăcia energetică în clădirile din România”, realizat de către Centrul pentru Studiul Democrației (2021), ce a avut la bază date din Ancheta Bugetelor de Familie 2018.
Acest lucru creează o stare de vulnerabilitate energetică pentru 1 din 2 români, care, pentru a-și acoperi toate nevoile energetice, ar putea fi nevoiți să reducă din cheltuieli de la alte capitole esențiale pentru un trai decent (medicamente, rechizite, haine, alte dotări în locuință, alimente sau capacitatea de economisire).
Este o certitudine faptul că, în contextul actual al crizei provocate de pandemia Covid-19 și de prețurile record la energie, acest fenomen se accentuează, actualizarea calculelor pe baza unor date mai recente urmând să facă parte din activitățile pe termen scurt ale ORSE.
Mai multe informații despre acest proiect, dar și despre fenomenul sărăciei energetice la nivel național puteți afla pe website-ul ORSE: www.saracie-energetica.ro.
***
Despre Centrul pentru Studiul Democrației
Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) este un think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat. Activitatea de cercetare realizată până acum ne-a conferit o voce și o poziție de referință pe această temă atât la nivel național, cât și european. Experții CSD ocupă poziții de coordonare în rețeaua europeană de expertiză în domeniul sărăciei energetice COST ENGAGER, coordonează proiecte de cercetare și expertiză în consorții multinaționale, precum este proiectul norvegian ENCHANT H2020, elaborează studii care stau la baza unor inițiative politice naționale și europene pe subiect, sunt membri în Consiliul Economic și Social și participă în consorții de analiză a procesului legislativ european.
(Sursa foto: Unsplash.com)
ARTICOLE SIMILARE:
Analiză România Eficientă: Sărăcia energetică și calitatea locuirii în România // INFOGRAFICE
FPPG, alături de voluntarii CERT Transilvania pentru a ajuta familii nevoiașe din Munții Apuseni
Energie gratuită de la soare pentru 20 de familii nevoiașe, fără acces la electricitate
Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea I
Analiză InfoClima: Cât de mare este sărăcia energetică în România. Particularități urban – rural