Skip to main content

România are nevoie de schimbarea paradigmei de dezvoltare economică și socială. Nu putem avea o Românie dezvoltată fără o Românie educată și nu ne mai putem baza exclusiv pe accelerarea consumului pentru a ne reveni din criză. De data aceasta paradigma trebuie schimbată, iar unul dintre cuvintele-cheie trebuie să fie: investiții.

România are în față o oportunitate majoră, dar și o provocare imensă totodată: fondurile de aproape 30 de miliarde de euro care trebuie absorbite într-un timp foarte scurt, până în 2026, în cel mai eficient mod, astfel încât să avem un model de creștere economică sustenabilă, cuplat la tendințele europene și globale.

Educație, remodelarea forței de muncă, digitalizare, tranziție verde – iată doar câteva dintre prioritățile care trebuie să așeze la aceeași masă toți actorii din mediul public, privat, ONG-uri, europarlamentari etc. Acestea au fost unele dintre principalele concluzii ale Forumului Național de Redresare, eveniment organizat de România Durabilă și EM360 Group, care a adus în dezbatere oportunitatea pe care Romania o are prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Pentru implementarea cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care România va avea acces la fonduri de până la 30 miliarde de euro până în 2026, e nevoie de un efort comun al tuturor actorilor și de implicarea mediului privat. De asemenea, e absolut necesar un mecanism transparent, dar și accesul nediscriminatoriu la fondurile disponibile și de sprijinirea proiectelor pe criterii competitive, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom și vicepreședinte al Federației Patronale Concordia.

Avem acces la cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care România a avut-o în postcomunism. Avem de absorbit 30 miliarde de euro și vom reuși doar dacă ne mobilizăm exemplar, a sublinat Sebastian Burduja, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților.

  • Citiți întregul material AICI.
  • NewsEnergy a fost partener media al acestui eveniment.

ARTICOLE SIMILARE:

Raport BNR: România trebuie să aibă o politică industrială cu accent pe agenda schimbărilor climatice

Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 miliarde de euro urmează să fie implementate în România

Isărescu, BNR: Agenda schimbării climatice are o miză ridicată pentru economia și sistemul financiar din România

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU