Skip to main content

Prețul gazelor naturale tranzacționate pe piața internă în anul 2020 își va continua trendul descrescător, care s-a accentuat în ultima perioadă din cauza crizei generate de pandemia COVID-19, și ar putea ajunge nivelul din 2008, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Pe fondul prelungirii stării de urgență pe teritoriul României și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale în țara noastră, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, apreciem cu o probabilitate de 80% că prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008”, potrivit analizei.

În 2008, ANRM a emis Ordinul nr. 21/2008 privind aprobarea prețului de referință a gazelor naturale extrase în România. Acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mii mc, adică 45,71 lei/MWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.

Prețul a fost practicat pe piața românească până în anul 2012, când s-a aprobat prin HG 22/2013 aplicarea Calendarului de eliminare treptată a preţurilor la gazele naturale, ulterior anulat.

Sursa grafic: Asociația Energia Inteligentă

Atingerea valorii prețului gazelor naturale din producția internă de dinainte de începerea procesului de liberalizare a pieței de gaze se bazează pe evoluțiile din România, nefiind datorată unei legi, instituții sau a unei politici, se mai precizează în comunicatul Asociației Energia Inteligentă.

ARTICOLE SIMILARE:

Analiză EPG: Amânarea plății utilităților, o idee bună, care riscă să dea greș

Criză fără precedent. Prețurile petrolului ar putea deveni negative în unele zone

Iulian Fota: Rusia și China, speculanții crizei generate de COVID-19

Coronavirusul și războiul prețurilor dintre Rusia și OPEC ar putea duce petrolul la 20 dolari pe baril

UPDATE. Macron: „Suntem în război!” Măsuri fără precedent în Franța, care suspendă plata facturilor la energie