În Schopsdorf, un oraş din landul Saxonia-Anhalt, se fac ultimele pregătiri pentru un proiect unic: Avacon, o subsidiară a E.ON, intenţionează să crească ponderea adaosului de hidrogen în reţeaua sa de gaze naturale până la 20 la sută, o premieră în distribuţia germană de gaze. Grupul german E.ON este unul dintre principalii distribuitori și furnizori de gaze naturale din România. Proiectul face parte din iniţiativa E.ON „Green Gas from Green Power”(gaz eco din electricitate verde), care este centrată pe tehnologia hidrogenului.
Centralele PowerToGas (P2G) (gaz din electricitate) pot converti în hidrogen „verde” electricitatea generată la nivel local de energia eoliană şi solară, a transmis compania E.ON România, într-un comunicat de presă.
- Hidrogenul poate fi introdus direct în reţelele de distribuţie a gazelor în limitele admise şi poate fi utilizat de către clienţi pentru a reduce emisiile de carbon rezultate din încălzirea spaţiilor, aplicaţiile în domeniul mobilităţii şi din procesele industriale.
Dublarea limitei adaosului de hidrogen
Proiectul derulat împreună cu DVGW, Asociaţia Germană de Gaze şi Apă, îşi propune să demonstreze că este fezabilă adăugarea de hidrogen în reţelele de gaze naturale într-o proporţie mult mai mare decât se întâmplă azi.
- Una din ţintele proiectului este să asigure dublarea limitei adaosului aplicabil în momentul de faţă, de sub zece la sută hidrogen. În afară de a arăta că instalaţiile de pe reţea pot face faţă concentraţiilor mai mari de hidrogen, va fi important să se demonstreze şi compatibilitatea cu aparatura finală, inclusiv cu aparatele casnice.
În toamna acestui an, Avacon va supune unor testări complete 400 de sisteme de încălzire şi alte tipuri de aparatură a clienţilor din oraşul Schopsdorf. Rezultatele proiectului comun vor servi drept model pentru utilizarea viitoare a hidrogenului în sistemele de distribuţie a gazelor.
„95 la sută din sistemele actuale bazate pe energie regenerabilă din Germania sunt deja conectate la reţelele de distribuţie. Ca urmare, lumea energiei de mâine va fi în tot mai mare măsură una distribuită, iar integrarea consumului de energie cu producţia acesteia va avea loc şi la nivel local”, se mai arată în comunicatul E.ON România.
În contextul în care din ce în ce mai mult clienţii cer gaz verde, E.ON vrea să îşi modernizeze reţelele de distribuţie a gazelor pentru a transporta cât mai mult hidrogen posibil.
„Putem atinge ţintele Germaniei referitoare la climă doar dacă reducem semnificativ emisiile de carbon din toate sectoarele. De aceea, proiectul de faţă stabileşte standardele pentru întreaga industrie. Creşterea la maximum a concentraţiilor de hidrogen din reţelele noastre de gaze reprezintă un pas important către o lume energetică fără emisii de carbon”, spune Thomas König, membru al Consiliului Director al E.ON.
ARTICOLE SIMILARE:
E.ON își mută toți clienții casnici din Marea Britanie pe energie 100% regenerabilă
Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”