EFdeN a lansat astăzi primul prototip de oraș sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor din București. Proiectul este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a transmis organizația, într-un comunicat.
Proiectul pilot are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu.
‘’La 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să trecem la următoarea etapă, de a co-crea orașele viitorului din România împreună cu studenți, universități, societatea civilă și cetățeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat și public. Împreună avem puterea de a crea orașele în care ne dorim să locuim, muncim și studiem sănătoși, prosperi și fericiți. EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcțional, fiind spațiu pentru comunitate, festival de mediu și tehnologie, muzeu interactiv de știință. Acesta este doar începutul’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, Cofondator EFdeN și Manager General.
În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:
- Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon;
- Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională;
- Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
- Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus;
- Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
- Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga;
- Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare;
- Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru.
Astăzi, cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană și Zone în care se poate juca șah, basket sau tenis de masă.
Concurs de idei pentru modelarea orașului viitorului
Restul punctelor de interes vor fi subiectului unui amplu proces de co-creare adresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta orașul viitorului. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie, urmând să beneficieze de sprijin și mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât și de la specialiști din mediul academic, privat și public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 euro. Detalii despre concurs pe https://efden.org/co-creeaza/.
“Ne bucurăm să susținem primul prototip de oraș sustenabil din România, ce regrupează soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate. Ne propunem, în acest fel, să facem cunoscute publicului larg, decidenților și comunităților tehnologiile și soluțiile pe care partenerii de la EFdeN le dezvoltă astfel încât, împreună, să începem să construim orașul viitorului”, a afirmat Eric Stab, Președinte Director General al ENGIE Romania.
EFdeN este unul dintre cele mai importante ONG-uri din România din zona sustenabilității în mediul construit, câștigând peste 40 de premii naționale și internaționale pentru proiectare și construirea a 2 dintre cele mai sustenabile case din lume cu care a concurat la cea mai importantă competiție mondială Solar Decathlon în 2014, la Versailles și 2018, în Dubai.
Totodată, echipa de organizare formată din EFdeN și Energy Endeavour Foundation (EEF), cu sprijinul ENGIE, aduce în 2023 la București Solar Decathlon Europe – cea mai mare competiție internațională a caselor solare, organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară și sustenabilitatea în construcții. Găsiți detalii, AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”
NewsEnergy.ro a devenit Ambasador al Pactului climatic european